A- A A+

Делегација Министарства просвете: Вишемилионске инвестиције у образовни систем Новог Пазара

Делегација Министарства просвете, науке и технолошког развоја, предвођена Миланом Пашићем, помоћником министра за предшколско и основно образовање посетила је објекте Предшколске установе „Младост“, као и основне школе „Стефан Немања“ и „Братство“. Повод посете је ушеће града у пројекту „Инклузивно прешколско васпитање и образовање“, које Министарство просвете реализује у сарадњи са Светском банком. Овом приликом најављен је почетак радова на изградњи новог вртића у насељу Ћуковац, у близини ОШ „Братство“.

„Предшколска установа је септембра прошле године постала део пројекта. За протеклих шест месеци имали су менторску подршку, васпитачи су прошли обуку у оквиру компоненте 2, поменутог пројекта. Данас имамо прилику да се уверимо како васпитачи и деца примењују основе програма „Инклузивно прешколско васпитање и образовање“. У оквиру компоненте 3 предвиђена је санација и адаптација самих објеката ПУ“, казао је помоћник министра, истичући да је Нови Пазар једна од ретких локалних самоуправа која све три компоненте пројекта жели да примени и унапреди систем.
„Видим да су сви задовољни досадашњим развојем програма. Једва чекамо да нови објекат вртића буде готов па да поново, с поводом, посетимо наше пријатеље у Новом Пазару“, закључио је помоћник министра Милан Пашић.
Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац подсетио је да ће уз подршку Министарства просвете у наредном периоду бити реализован низ изузетно значајних пројеката.

„Захваљујем Министарству на досадашњем залагању. Преедстоје нам милионска улагања у развој система предшколског образовања и васпитања, основних и средњих школа. Радови у ОШ „Братство“, што је инвестиција вредна преко 5 милона еура, су при крају. Изградњом вртића у Ћуковцу повећаће се пријемни капацитети установе и створити много бољи услови за наше најмлађе. Следеће године нас очекује изградња и објекта вртића у центру града, као и отварање обданишта на Шестову. Данас је договорена и реконструкција обданишта на магистрали, као део треће компоненте пројекта „Инклузивно прешколско васпитање и образовање“, рекао је градоначелник Бишевац и подсетио да ће ученицик ОШ „Јован Јовановић Змај“ коначно добити фискултурну салу, док је Министарство за реконструкцију ОШ у Лукарима определило 12 милиона динара.

Директорка Предшколске установе „Младост“ Сабина Хоћанин осврнула се на важност реализације пројекта инклузије.
„Нови објекат у центру града, који ће бити изграђен у оквиру треће фазе имаће дупло веће капацитете од постојећег. У току су припреме које реализујемо у сарадњи са локалном самоуправом. Што се дела пројекта који третира наставне промене тиче, а кроз програм „Године узлета“ језгро иновација је у објектима Абу Даби на Дојевићу и у вртићу „Наше дете“. Активности се одвијају на задовољство деце, васпитача али и родитеља и биће, у интересу свих, настављене и у наредном периоду“.

Симболично назване „Године узлета”, нове основе програма предшколског васпитања и образовања препознају значај предшколског доба у развијању способности за целоживотно учење, као што су самопоуздање, отвореност, радозналост, истрајност, отпорност и креативност.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops