A- A A+

"Караван за климу“, привукао пажњу младих

У протеклих седам дана Новопазарци су у фоајеу Културног центра имали прилику да виде изложбу „Караван за климу 3.0“. Реч је о пројекту који је 2018. године осмислио Француски институт у Србији, а који се ове године реализује у партнерству са Центром за промоцију науке, уз подршку Делегације Европске уније у Србији и Канцеларије Програма Уједињених Нација за развој у Србији. Овим поводом, наш град су посетили Бертан Мије, аташе за сарадњу Амбасаде Француске у Београду и Ева Јурић, координатор за сарадњу, који су били гости градоначелника Новог Пазара Нихата Бишевца.

„Циљ пројекта је да пробудимо свест код младих о томе колико је важно чувати животну средину. Нови Пазар је одабран јер представља поузданог партнера са којим нас очекује још квалитетнија сарадња. Реч је о предивном, посебном граду“, поручио је аташе Амбасаде Француске Бертан Мије.

Повезујући борбу против климатских промена и заштиту биодиверзитета „Караван за климу 3.0“ има за циљ подизање свести грађана о значају упознавања и идентификовања заштиц́ених врста на територији Србије.

„Пре пар дана смо започели озелењавање површина са чак 40 000 стабала. У најави је конкурс за замену индивидуалних ложишта на дрва и угаљ, ложиштима на пелет. Један од најважнијих пројеката којим решавамо проблем загађења јесте измештање градске топлане из центра Новог Пазара. Заштита животне средине је непрекидан, дугорочан и заједнички посао свих нас“, истакао је помоћник градоначелника  Ервин Чашић. Задовољство што је Нови Пазар домаћин оваквог пројекта изразила је и чланица Градског већа Милица Манчић.

„Угостили смо током трајања изложбе велики број ученика основних и средњих школа. Тема је изузетно значајна за унапређење животне средине и део је напора да утичемо на свест младих, како би се према околини у којој живе понашали одговорно“, казала је Манчић, истичући да ће у наредном периоду бити реализован читав низ сличних активности.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops