A- A A+

Министарка Вујовић: Настављамо изузетно добру сарадњу са Новим Пазаром

У фокусу еколошке борбе у Новом Пазару налази се, према речима министарке у Министарству животне средине Ирене Вујовић, санација депоније „Голо брдо“. Током посете нашем граду министарка Вујовић је истакла да „у перспективи можемо очекивати потпуно затварање постојеће депоније“.

„То је једини начин да заједно решимо један озбиљан проблем. Постоји пројекат затварања, чија ће ревизија бити одрађена. Са друге стране, Министарство животне средине је предвидело средства за израду пројекта у циљу изградње потпуно нове, регионалне депоније за Нови Пазар, Тутин и Рашку и врло брзо креће пројектовање. Паралелно са изградњом регионалног центра, радићемо на затварању постојеће депоније. Са градоначелником Новог Пазара имамо изузетну сарадњу која ће, сигурна сам, у наредном периоду бити још боља“, казала је министарка Ирена Вујовић.

Један од најважнијих задатака Министарства животне средине и локалне самоуправе, не само у Новом Пазару, већ и у читавој Србији, јесте смањење аерозагађења.

„Предвиђено је да 40 000 садница црног бора засадимо до новембра 2021. године. Реч је о изузетно важној акцији пошумљавања и озелењавања у 50 јединица локалне самоуправе. Имали смо прилику да обиђемо котларницу спортске дворане „Пендик“, која је замењена у циљу коришћења еколошки прихватљивих енергената. Министарство је за овај пројекат издвојило 5, 5 милона динара, док је за пошумљавање предвиђен износ од 4,7 милона“, казала је министарка Вујовић, истичући да се Влада Србије када је Нови Пазар у питању, на поменутим пројектима неће зауставити.

Према речима градоначелника Нихата Бишевца, Министарство животне средине је озбиљан партнер Новог Пазара у решавању низа еколошких проблема на локалном и регионалном нивоу.

Градоначелник је подсетио да ће саднице црног бора бити распоређене на две локације - испод манастира Ђурђеви Ступови и изнад Геронтолошког центра. Укупна површина земљишта чије је озељењавање у плану простире се на око 16,5 хектара.

Градоначелник се потом осврнуо и на решавање проблема депоније.

„За санацију постојеће депоније потребно је око 6 милона еура и уз подршку Министарства животне средине почећемо један изузетно озбиљан и дугорочно значајан посао, који мора бити одрађен по фазама. Потребна нам је регионална депонија и сјајна је идеја да три локалне самоуправе формирају једно заједничко предузеће, тим који има исти циљ. Град је код Министарства животне средине конкурисао са три пројекта и осигурао инвестицију од преко 15 милона динара. Зими се град суочава са проблемом индивидуалних ложишта на чврста горива, за чију је замену Министарство наменило 6 милиона динара“, казао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA