A- A A+

Данас 560. рођендан Новог Пазара

Град Нови Пазар слави 560. рођендан. На свечаној Скупштини одржаној данас, присутнима се обратила председница Парламента Анела Халиловић Шемсовић, речима да је Нови Пазар увек био град вредних, честитих људи великог срца.

Одборници су на предлог градоначелника Нихата Бишевца усвојили одлуку, којом су овогодишњи добитници повеља Града: Клинички центар Сарајево, Војномедицинска академија Београд, Клинички центар Крагујевац и Клинички центар Тузла. Здравственим центрима признање једодељено за изузетан допринос у борби против короне.

Градоначелник Нихат Бишевац најпре је позвао присутне да учењем дове или минутом ћутања одају почаст жртвама пандемије Корона вируса.

„Пандемија је променила читав свет и зато овај рођендан града дочекујемо у другачијим околностима. Претходна година је изнедрила многе хероје којима се овај град никада не може одужити“, казао је градоначелник.
Плакете града добили су др Татјана Петовић, анестезиолог Здравственог центра „Студеница“ из Краљева -за исказану хуманост у борби против короне, Рамиз Етемовић – за изузетан допринос развоју новинарства у Новом Пазару, Иван Милојевић – плакета за исказану хуманост и храброст. Лауреати плакете за ову годину су и Шабан Шаренкапић – за изузтетан допринос уметничком стваралштву, Асим Никшић - за изузетан допринос очувању традиције Новог Пазара, Емира Дубарић - за изузетан допринос у образовању.

Постхумно признања су додељења Драгици Премовић Алексић - за изузетан допринос очувању културно - историјског наслеђа Новог Пазара и Ешрефу Џанефендићу - за изузетан допринос уметности и култури.
Градоначелник Нихат Бишевац посебно је истакао да ће Град Нови Пазар због пожртвовања, храбрости и борбе за сваки људски живот доделити новчани износ од 10 хиљада динара свим здравственим радницима и техничком особљу Опште болнице, Дома здравља, Заводу за јавно здравље, Новопазарски бање и Геронтолошком центру, који су радили у ковид систему у протеклој години.

Такође, у знак велике захвалности коју град дугује дијаспори покренута је иницијатива да трг у центру града, поред музеја, понесе име санџачке дијаспоре.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops