A- A A+

Сарадња са Египтом – од привредно - економских веза до очувања традиције

Амбасадор Арапске Републике Египат у Београду Амр Алгувејли састао се са градоначелником Новог Пазара и председницом Скупштине Анелом Халиловић Шемсовић.
Амбасадор Алгувејли подетио је на 113 година дугу традицију успешних дипломатских односа између Египта и Србије, на којима почива иницијатива за развој сарадње са градовима и општинама.

„Уз честитке поводом почетка Рамазана, желим да истакнем да смо разговарали о моделима сарадње на економском и културолошком нивоу, сарадњи у образовању и повезивању музеја, укључујући и повезивање свих облика уметности које значајно доприносе чувању традиције“, казао је Алгувејли, истичући да након састанка има јасну слику о привредно - економским петенцијалима Новог Пазара и региона.

„Египат ужива предности које доноси зона слободне трговине у Африци. Економски савет између Египта и Србије је пред нама и желимо да Нови Пазар узме учешће. Што се ванекономских активности тиче, вашој библиотеци дароваћемо одређени број наслова. Имаћемо изложбу египатске калиграфије у Музеју. Настојимо да успоставимо сарадњу и у медицинском сектору, због чега нас очекује и састанак са представницима Опште болнице и Завода за јавно здравље Нови Пазар“, рекао је амбасадор Арапске Републике Египат, Амр Алгувејли.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац истиче да постоје бројни разлози да Нови Пазар буде део листе братских градова Републике Египат са подручја Србије.
„Сутра нас очекује изложба, поколон билиотеци је такође дграгоцен. Желим да истакнем значај иницијативе за успостављање сарадње у медицинском сектору. Не треба посебно наглашавати могућности сарадње на плану размене студената, повезивања културно уметничких друштава. Чланове новопазарског хора „Ђулистан“ очекује гостовање у Египту, желимо да повежемо институције. Што се тиче економских веза, учинићемо све да наши приврдници, најпре уз подршку Привредне коморе, буду део Економског форума и тако нађу пут до изузетно занимљивог афричког тржишта“, рекао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops