A- A A+

Вакцинација – сигурни пут до победе над пандемијом корона вируса''

Да би се вирус Ковид 19 ставио под контролу и обезбедило нормално функционисање здравственог, али и свих других система у друштву, неопходна је брза и масовна имунизација становништва – закључено је на трибини за здравствене раднике под називом ''Вакцинација – сигурни пут до победе
над пандемијом''. Трибину је организовао Град Нови Пазар у сарадњи са Друштвом за сигурну будућност ''Кораци'', Институтом за јавно здравље Србије ''Др Милан Јовановић Батут'' и Заводом за јавно здравље Нови Пазар.

Уз поштовање епидемиолошких мера трибина је одржана у концертној дворани новопазарског Културног центра. Нови Пазар је један од првих пет градова у Србији у којима је започео процес имунизације становништва против корона вируса. Према последњим подацима Завода за јавно здравље до сада је 15 991 особа примила вакцину, од тог броја њих 6 683 примило је обе дозе вакцине. То је према оцени директора Завода за јавно здравље, доктора Шефадила
Спахића, релативно добар резултат.

''Циљ трибине ове трибине је да дођемо до праве истине, а једини исправан пут је пут науке'', нагласио је Спахић.
Председник Друштва за одрживу будућност ''Кораци'', Марко Ољача истиче значај убрзане имунизације, јер у супротном, упозорава, постојеће вакцине могу постати неефикасне.
''Основна порука коју ми данас шаљемо је да је имунизација једини спас да изађемо из ове ситуације. Тезу да међу представницима струке постоје различита мишљења, ја не прихватам. Не могу постојати различита мишљења око онога што је научно доказано и што је чињеница''.

На трибини су говорили и имунолог са Медицинског факултета у Београду
доцент доктор Емина Милошевић, председник Удружења за јавно здравље Србије, епидемиолог Драгослав Поповић и члан Градског већа Февзија Мурић.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops