A- A A+

Представници СЗО У Новом Пазару: Вакцинација је начин да живимо као пре

Директор Канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша састао се, током посете нашем граду, са градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем, након чега је присуствовао седници Стручно - оперативног тима Штаба за ванредне ситуације. Циљ посете је упознавање с овдашњим епидемиолошким приликама и условима у здравственом сектору.

“Апелујем на суграђане да се вакцинишу, јер нема другог начина да се заштитимо. Ситуација је све тежа, места у болници је све мање. Помоћ лекара из земље и региона овога пута не можемо да очекујемо, људе са тешком клиничком сликом не можемо да шаљемо у Београд и Крагујвац, чији су капацитети попуњени. Једино је решење да људи који то до сада нису учинили, приме вакцину што пре. На тај начин ћемо моћи нормално да живимо, да омогућимо свим грађанима и привреди нормално функционисање и дружење”, поручио је градоначелник Нихат Бишевац.

И директор Канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша позвао је Новопазарце да се вакцинишу.

“Верујем да људи који живе овде добро памте удар вируса, јер искуство треба да нам буде смерница како да се понашамо даље. У последњих пет недеља, ситуација се у целом свету погоршава, то није случај само у Србији. Ваша болница је добро опремљена, има изузезно посвећено и стручно особље. Град пружа сјајну подршку у причи која дуго траје, што је такође значајно. Почетак проблема је у свакодневном животу и у томе како свако од нас омогућава вирусу да се шири. Огроман део посла је урадио и ваш Завод за јавно здравље, али је одговорност на појединцима. Коришћење маске, дистанца, изолација у случају појаве симптома су кључни за спречавање ширења вируса”, казао је Ивануша, наглашавајући да је одзив на вакцинацију једини начин да победимо епидемију.

“Разговарао сам са овдашњим верским лидерима и сви су тражили да као лекар позовем људе да се вакцинишу. Без вакцине нема повратка животу који познајемо. Јако је битно да се људи вакцинишу што пре јер, најбоља је вакцина коју могу примити данас. Једну до три недеље организам ствара заштиту од вируса, што значи да се у том периоду такође треба максимално придржавати мера”, закључио је Ивануша.
Директор Завода за јавно здравље Нови Пазар, др Шефадил Спахић истиче да сви параметри који прате епидемилошку ситуацију имају тенденцију погоршања.

“Повећава се број првих прегледа, број хоспитализованих, проценат позитивних у односу на узорак. Пре само два месеца, број оболелих био је 6, а данас је око 26 процената. Захваљујем гостима од којих смо добили много корисних информација и који ће своје знање и искуство поделити са овдашњим студентима, на два универзитета. Позивам грађане да искористе могућност имунизације, заштите себе и своје најмилије. Потребан нам је колективни имунитет”, рекао је др Спахић.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops