A- A A+

Град Нови Пазар подржао реализацију пројекта “Да нас је више”

Проблем стерилитета у данашњем добу има велики проценат младих брачних парова. О овој, некада табу теми, данас се говори све више па се све већи број парова одлучује на процес вантелесне оплодње како би постали родитељи. На ову тему данас је у Новом Пазару кроз пројекат “Да нас је више” говорио медицински тим стручњака са Гинеколошко-акушерске клинике Народни фронт из Београда који је изнео и новине за остваривање права на вантелесну оплодњу.
Предавање су слушали гинеколози из Новог Пазара, Тутина, Сјенице и Рашке како би се упознали са детаљима упућивања пацијената на вантелесну коју, за неограничен број покушаја, финансира Република Србија.

“Треба да знамо и да смо свени да неплодност није проблем наше средине него да је то један глобални, медицински, социолошки и економски проблем и да не треба тога да се стидимо, да то не треба да буде табу тема. Што раније се упутимо лекару лакше ћемо решити проблем и имаћемо већи успех у лечењу неплодности”, казао је специјалиста гинекологије и акушерства др Милан Перовић са Народног фронта.

“Често је тај економски момент највећи проблем за одлазак на вантелесну оплодњу па је држава решила да помогне на том пољу тако што финансира неограничен број покушаја за добијање првог и два покушаја другог детета. То право могу искористити жене са навршене 43 године , не старије,и парови који су из претходних бракова прво дете имали путем вантелесне оплодње”, објаснила је ембриолог др Ана Јеремић.
Ову причу подржао је Град Нови Пазар а на иницијативу др Анеле Халиловић Шемсовић, председнице Скупштине, данас се и говорило на ову тему.

“Јако ми је драго што је Нови Пазар први град у Србији од кога креће комплетна презентација али и реализација овог пројекта”, казала је испред Града Новог Пазара, др Анела Халиловић Шемсовић.
Овај медицински тим ће сутра од 10х у Културном центру бити на располагању паровима који би желели да се путем вантелесне оплодње остваре као родитељи тако што ће моћи да од њих добију све одговоре, објашњења, смернице и путоказе. Уколико имају здравствену документацију нека је понесу и могу је дати на увид лекарима који ће бити ту све док буду долазили заинтересовани.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops