A- A A+

Мобилни вакцинални пунктови на сеоском подручју

Епидемиолошка ситуација у Новом Пазару је изузетно лоша, поручено је након седнице Стручно - оперативног тима Штаба за ванредне ситуације града Новог Пазара.
"Суочавамо се са наглим порастом новооболелих од Корона вируса као и повећаним бројем хоспитализованих. Мере Кризног штаба Републике Србије усвојене данас морају се поштовати, али на грађане апелујем да се вакцинишу. Одзив у Новом Пазару је у односу на друге делове Србије незадовољавајући, али напомињем имунизација је једини сигуран пут да победимо пандемију", рекао је градоначелник Нихат Бишевац подсећајући да грађани који желе да се вакцинишу, то могу учинити, сем у Дому здравља, и на неколико пунктова - у Дому омладине и у Медицинској школи "Два хероја".

"Грађани се од протеклог викенда могу вакцинисати без пријављивања. Довољно је да дођу до неког од пунктова и још једном апелујем на све да то своје право искористе", казао је градоначелник Бишевац.
Графоначелник не истакао да ће профункционисати и два мобилна пункта на сеоском подручју.

"Желимо да се суграђани вакцинишу и у сеоским амбулантама. О којим је амбулантама реч, грађани ће посредством медија бити благовремено информисани јер је замишљено заправо да на сеоском подручју имамо неку врсту покретног пункта који ће функционисати на различитим локацијама и по дефинисаном распореду", казао је градоначелник Бишевац.
Примену Уредбе о мерама Кризног штаба контролисаће надлежне инспекцијске службе, а према речима градоначелника, јасно је дефинисано које је делатности дозвољено а које забрањено обављати до наредног понедељка.
Директор Завода за јавно здравље др Шефадил Спахић истиче да све већи број хоспотализовсних јесте разлог за бригу.

"Заборавили смо да је вирус међу нама и да се шири. Обољевају читаве породице. Број прегледа такође расте а капацитети здравственог система су ограничени. Предузимамо одређене мере, појачан је у сарадњи са Полицијском управом надзор контаката. Спремни смо, на другој страни да се суочимо са свима који агитују против вакцинације. Спремни смо да ефукујрмо људе, да обезбедимо присуство људи од науке који могу да објасне све нејасноће у вези са имунизацијом", казао је др Спахић. Свих вакцина, по његовим речима, има добољно.

"Идемо према људима. Желимо да грађани Новог Пазара схвате у каквој се ситуацији налазимо и аптлујем на све да се придржавамо противеподемијских мера.
"Битно је прекинути контакте, помоћи здравственом систему и битно је да сви заједно издржимо, да спасимо Нови Пазар могућности понављања прошлогодишњег јулског сценарија", закључио је директор Завода за јавно здравље др Шефадил Спахић.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops