A- A A+

Ђерлек: „Одлука људи да се вакцинишу је пут заустављања епидемије“

Епидемилошка ситуација у Новом Пазару је забрињавајућа. Овим поводом у Градској управи за изворне и поверене послове одржан је састанак коме је поред градоначелника Нихата Бишевца, директора Опште болнице Меха Махмутовића, директора Дома здравља Ервина Ћоровића и других чланова Градског штаба за ванредне ситуације, присуствовао и државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

„Број оболелих и хоспитализованих стално расте. Не желимо да нам се понови сценарио од прошлог лета, ситуација је алармантна. Град је дао велики допринос у борби против ковида и држава жели да на терену сазна како може да помогне. У периоду иза нас урадили см осве што смо могли, у сарадњи са локалном самоуправом“, истакао је Ђерлек, напомињући да Нови Пазар у овом тренутку има капацитет од 280 ковид места.

„Капацитете је могуће проширити за око 100 места ако затреба. Све што имају клиничко болнички центри у Београду и Србији, има и Нови Пазар, као и довољно лекова, заштитне опреме. Начин лечења у условима епидемије је јасно прописан и исти је у целој земљи“, казао је државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек, посебно апелујући на грађане да се вакцинишу.

„Не треба полемисати о мерама и њиховом трајању. Придржавање мера, дисциплина и вакцинација су пут да зауставимо епидемију. Не требају нам ковид пасоши, већ поштовање основних људских права, али инидивидуална одговорност подразумева одзив људи да се вакцинишу. Право на живот је такође основно људско право и морамо се понашати одговорно. Масовна имунизација је једино и најјаче оружје које нам гарантује да ћемо живети нормално и условима пандемије. Апелујем на грађане Новог Пазара, Тутина и Сјенице да се вакцинишу, јер нема другог и поузданијег начина да у вфреме короне наставимо норамалан живот, да економија опстане а људи не губе радна места“, закључио је Ђерлек.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац позвао је на поштовање актуелних протиепидемијских мера, али и истакао да број од 5 128 вакцинисаних грађана говори да би одзив за имунизацију, зарада општег добра, морао бити већи.
„Нема другог начина да се боримо са пандемојом. Апелујем на суграђане, нарочито на старије и здравствено угрожене групе да се вакцинишу и тако у овој тешкој ситуацији заштите сопствено али и здравље својих ближњих“, казао је градоначелник, истичући да су градске инспекцијске службе непрекидно на терену и да прате поштовање актуелних мера.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops