A- A A+

Одржан дводневни семинар „Подстицајна учионица - водич за примену ефикасних стратегија учења у настави

„Подстицајна учионица - водич за примену ефикасних стратегија учења у настави“ назив је дводневног семинара одржаног у Културном центру Нови Пазар, а у оквиру пројекта “Ре!нтеграција – подршка одрживој (ре)интеграцији повратника у Србији” који је финансиран је средствима немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој БМЗ.Укупно 43 полазника из Новог Пазара, Сјенице и Тутина који су ангажовани као радионичари на психосоцијалним радионицама имало је прилику да прошири своја знања о примени ефикаснијих стратегија учења у настави кроз акредитован програм у каталогу ЗУОВ-а, за потребе стручног усавршавања наставника. Програм је део каталога Министарства просвете и односи се на стално усавршавање наставника, васпитача и стручних сарадника у циљу унапређења образовања и васпитања кроз пружање подршке у извођењу обука од јавног интереса. Структура семинара је адаптирана у складу са потребама наставника и ученика у отежаним условима пандемије (скраћено трајање часова, онлајн настава, недостатак континуитета у раду итд.), како би се олакшало извођење наставе и активирали капацитети деце. Програм семинара је био базиран на основу сазнања научних истраживања и искустава добре праксе из домена неуропсихологије у школи.Неке од тема које су обрађене су „Како активирати и усмеравати менталне активности ученика у процесу наставе“, „Тешкоће и препреке у процесу учења у условима прилагођене наставе“, „Интервенције у разреду и мотивисање ученика“.

Наставници који су похађали семинар су добили материјале са примерима педагошких ситуација, приказаним техникама, листама за проверу и подсетницима које ће моћи да користе у свакодневном раду.Уз додатну едукацију рад са малишанима у Добросуседским клубовима Нови Пазар, Сјеница и Тутин биће далеко квалитетнији те програм прилагођен новим сазнањима и стеченим искуствима. Пројекат укупне вредности 1.226.000 евра финансиран је средствима немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој БМЗ и до краја 2021. године.

Носилац пројекта је АСБ Сербиа (Арбеитер-Самаритер-Бунд), имплементатор Иницијатива за развој и сарадњу (ИДЦ), а партнери на пројекту су град Нови Пазар, општина Сјеница, општина Тутин, у партнерству са Регионалном развојном агенцијом Санџака - СЕДА и Муслиманским хуманитарним друштвом „Мерхамет – Санџак“.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops