A- A A+

Епидемиолошка ситауација захтева максимално поштовање мера

Епидемилошка ситуација у Новом Пазару је забрињавајућа и захтева максимално поштовање актуелних мера, поручено је нокон заседања Стручно - оперативног тима Штаба за ванредне ситуације.

„Забрињавају резултати у последња два дана, јер показују да је укупан број позитивних у порасту. Позивам суграђане да поштују мере. Дошло је до опуштања и остваривања контаката, што није добро. Вакцинација тече устаљених темпом, што подразумева да смо вакцинисали 4000 а ревакцинисали око 1800 лица. Следећи корак је активнија сарадња са студентским парламентима, политичким, невладиним и верским организацијама, јер једино заједно можемо решавати проблеме и бити подршка здравственом систему“, казао је након заседања директор Завода за јавно здравље, др Шефадил Спахић.

Мере ће на локалном нивоу бити одређиване у складу са актуелним епидемилошким приликама и мерама Штаба за ванредне ситуације Републике Србије. Према речима др Спахића, од врсте мера које су на снази много је важније колико су људи свесни да те мере треба поштовати. Он је истакао да би одзив за вакцинацију могао бити већи, нарочито међу здравственим радницима.

Члан Оперативног тима Февзија Мурић истиче да су мере које се примењују у Новом Пазару свеобухватне, али да је основни проблем степен поштовања тих мера.

„Видљиве су последице школских распуста и породичних одмора, као и покушаја организације весеља, које је надлежна инспекција сасекла, реагујући правовремено. Треба слушати струку и пратити станује на терену. Уз одговорно понашање сваког појединца, можемо да избегнемо сваки лош сценарио“, казао је Мурић, истичући да ће у анимирање суграђана да се преко Цалл центра пријаве за вакцинисање, бити укључене и невладине организације.

„Изаћи ће људи на терен, у сваку улицу и махалу, како би људима била пружена могућност да се пријаве за имунизацију. Желим да истакнем да ће бити појачан рад инспекцијских служби, уз сарадњу и појачан рад регионалне санитарне инспекције. Рад инспекцијских служби на терену мора бити синхронизован, како би се видели резултати“, поручио је Мурић, најављујући смањење броја столова у угоститељским објектима, како по принципу обезбеђивања 4 метра квадратна по једној особи“.

Са састанка Стручно - опративог тима поручено је да подршка Здравственом центру Нови Пазар и Заводу за јавно здравље неће изостати, али да појединачно поштовање мера и одговорно понашање значе смањење броја новооболелих, односно, растерећење здравственог система.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops