A- A A+

Потпсани уговори о субвенцијама за самозапошљавање повратника

У оквиру пројекта „Реинтеграција – подршка одрживој (ре)интеграцији повратника у Србији“ свечано су потписани уговори о додели субвенција за самозапошљавање са 45 корисника. Добросуседским клубовима.

Носилац пројекта је АСБ Сербиа (Арбеитер-Самаритер-Бунд), имплементатор Иницијатива за развој и сарадњу (ИДЦ), а корисничке општине на пројекту су град Нови Пазар, општина Сјеница, општина Тутин, док су пројектни партнери Регионална развојна агенција Санџака - СЕДА и Муслиманско хуманитарно друштво „Мерхамет – Санџак“.

Основни циљ пројекта је стварање достојанствених услова живота за повратнике кроз интезивну социо-економску подршку у циљу одрживе (ре)интеграције и унапређења реинтеграционих механизама у три града у Србији.

Пројекат у вредности од 1.226.000 евра је финансиран средствима немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој БМЗ и траје до краја 2021. године.

Протеклих месеци корисници су имали прилику да похађају интезивне бизнис обуке и припреме пословни план, а 45 корисника је подржано у реализацији своје идеје кроз доделу средстава за њену имплементацију. Вредност грантова по кориснику износи до 3.000 евра. Подржано је 19 корисника из Новог Пазара, 12 из Тутина и 14 корисника из Сјенице. Од тога 11 жена је добило средства за покретање сопственог посла. У оквиру пројекта ће у наредном периоду бити додељено још 45 грантова, што укупно чини 90 додељених грантова продвиђених пројектом.

Производња лаке конфекције, производња традиционалних јела, хортикултура, графички дизајн, интернет кафе, компјутерска 3Д обрада метала, отварање фитнес центра,пољопривредна производња, перионица тепиха, фасадерско-молерски радови, ауто сервис, отварање столарске радионице само су неке од пословних идеја које ће бити подржане поделом средстава за њихово покретање.

Протеклих месеци више од 100 корисника су имали прилику да похађају интезивне бизнис обуке и припреме пословни план, а 45 корисника је подржано у реализацији своје идеје кроз доделу средстава за њену имплементацију.

Поред економске компоненте, кроз психосоцијалну подршку - радионице у оквиру пројекта у досадашњем периоду, за више од 1.500 деце и младих на више од 450 радионица организована је подршка у савладавању школског градива, учењу језика као и развоју креативних вештина у три Добросуседска клуба (Нови Пазар, Сјеница и Тутин), отворена у оквиру пројекта.
Радионице ће се наставити са реализациом и у току целе 2021. године, а пријаве су у току у Добросуседским клубовима.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops