A- A A+

Заједнички до оснаживања родитеља и деце

Поводом реализације пројекта УНИЦЕФ-а и Сталне конференције градова и општина “Подршка ЈЛС за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству” данас је у Новом Пазару одржан састанак. Град Нови Пазар једна је од шест локалних самоуправа у којима ће се спроводити активности током прве фазе пројекта. “Ово је један у низу порјеката који реализујемо са СКГО. Много смо тога, у различитим областима заједно урадили, у циљу бољег живота грађана. Конкретно, овај пројекат има за циљ подизање институционлних капацитета локалне самоуправе у сектору здравства, образовања социјалне заштите, како бисмо унапредили пружање услуга деци раног узраста као и њиховим родитељима. Други значајан аспект је стицање знања и радних навика кроз игру”, казао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

“Желимо да се локалне самоуправе на иновативан начин укључе у реализацију пројекта. Желимо да подигнемо капацитет градова и општима на пољима о којима је говорио градоначелник Бишевац. Људи из шест одабраних самоуправа преносиће, као едукатори у наредних годину дана своја искуства и знања на остале локалне заједнице. Циљ УНИЦЕФ – а је да креира програм светских размера за подршку деци и родитељима”, казао је секретар СКГО Ђорђе Станичић.

“Подршка подстицајном родитељству кроз игру” је замишљен да имплементира одређену методологију која би се касније пренела на још 27 градова и општина, управо уз помоћ ових изабраних шест локалних самоуправа. Пројекат је важан у ситацији када су родитељи финансијски неоснажени, суочени са неизвесношћу и страхом за децу, своје ближње, али и са страхом од губитка посла. У оснаживању родитеља и деце, локална самоуправа је једна верста координатора за унапређење Система. Цела је заједница фактор у оснаживању родитеља и деце јер само уједињени можемо имати здраву, снажну децу која развијају свој пун потенцијал”, казала је испред СКГО Маја Кнежевић Ромчевић.

Пројекат се реализује као део програма „Подршка подстицајном родитељству кроз игру који заједно спроводе УНИЦЕФ, СКГО, Конзорцијум институција и организација који чине Градски завод за јавно здравље Београд, Републички институт за социјалну заштиту, Савез удружења медицинских сестара предшколских установа Србије, Хармонија – Центар за подршку раном развоју и породичним односима као и институт за психологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, уз финансијску подршку Фондације ЛЕГО.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops