A- A A+

Презентовани резултати рада Старт уп центра

Шест месеци од почетка рада Регионалног иновационог старт уп центра у Новом Пазару презентовани су први резултати рада али и планови за предстојећу годину. Гадоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац, који је присуствовао презетацији уприченој у просторијама Центра овим поводом, осврнуо се на циљеве остварене за само шест месеци.

“Старт уп центар је мотор развоја нашег града и привреде. Резултати не изостају захваљући посвећености и озбиљности у раду, којом тим приступа реализацији идеја. Креирање Старт уп центра је била реална потреба коју је град подржао. Захвалност упућујемо и Министарву за иновацијеи технолошки развој, због помоћи коју пружају. Крањи циљ нам је да кроз три до четири године формирамо технолошки парк, који Нови Пазар заслужује као град са пуно ИТ стручњака и као регионални универзитетски центар”, казао је градоначелник Бишевац, подсећајући да Старт уп центар тренутно окупља седам успешних компанија које су обезбедиле посао за 40 младих ИТ стручњака.

Координатор Старт уп центра Дејан Кулунџић истиче да у млади, успешни људи потенцијал Новог Пазара и да је њихов останак у земљи и граду где су рођени један од приоритета којом су креатори идеје о формирању Центра руководили.
У оквиру Центра, према речима менаџера, проф. др Шемсудина Плојевића, врше се и различита стручна усавршавања као и обуке младих стручњака у области информационих технологија.

“Регионални иновациони старт уп центар је свој рад поделио у четири сегмента: прединкубација (људи уче да у ИТ фирмама раде конкретне ствари, бизнис инкубатор (подршка фирмама да се позиционирају на тржишту), повећање свести о примени ИТ (сарадња са основцима и средњошколцима) и повећање конкурентности привреде и локалне управе”, казао је Плојевић. За шест месеци реализовали смо два циклуса онлине продаје, реализујемо у сарадњи са Градом и ОСЦЕ пројекат у циљу побољшања квалитета у области пружања услуга”.

У Центру је могуће добити и низ савета о начину раеализације идеја, писања пројеката и имплементацији истих. Из Регионалне развојне агенције Седа поручују да има разлога за задовољство.
“За кратко време постигнути су сјајни резултати. Не сам ода је Центар мотор развоја већ и расадник младих, стручних кадрова, који добијају шансу да сарађују са успешним фирмама у свету и код нас. Очекујемо да ускоро почну са радом испоставе у Тутину и Сјеници као и у још неким мањим општинама. Подећам вас да је пуну подршку Центру дао и наш доскорашњи министар Расим Љајић, као и министар Ненад Поповић”, рекао је овом приликом директор СЕДА Самир Качапор, напомињући да је у 2022. години у плану и отварање продукт инкубатора – за обуку у области занатства у грађевинарству.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops