A- A A+

Усвојен буџет за 2021.годину

Одборници Скупштине града Новог Пазара усвојили су буџет за следећу годину којим су предвиђени укупни приходи од нешто више од 3,1 милијарде динара. Буџет је заснован на реалним приходима, пројектован по мери грађана, а нису предвиђена кредитна задужења, чиме се мало која локална самоуправа може похвалити.

За изградњу комуналне инфраструктуре намењено је 250 милиона динара, а канализационе 50 милиона из буџета за наредну годину. Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац истакао је је да су планирана издвајања за различите облике социјалне заштите 39 милона динара, а дас у значајна средства предвиђена за ученичке и студентске стипендије, за популациону политику и лечење деце са ретким болестима.

“Оно што је битно за овај буџет јесте да нису планирана кредитна задужења, чиме се многе локалне самоуправе не могу похвалити. Планирани приходи су већи од расхода за 108 милиона. За инвестиције је издвојено 647 милиона и 300 хиљада динара и ове године ћемо улагати у путну инфраструктуру, планирано је да се ради на асфалтирању улица у градским, приградским насељима, али и на сеоском подручју. Како бисмо пратили развој града наставићемо да радимо на проширењу водоводне, канализационе и водовне мреже. Буџетом је планирана и куповина земљишта у вредности од 100 милиона динара, за потребе изградње фабрике за прераду отпадних вода и канализациони колектор. Куповина тог земљишта је услов да аплицирамо за износ од 30 милиона, колико према процени европских фондова вреди пројекат. Ове године ће почети и изградња топлане на био масу који финансира КФW, а за који је град раније купио земљиште. У плану је корићења река Трнавице, Јошанице и Бањске, за шта су такође предвиђена улагања, баш као и у инфраструктуру, образовање и спорт .
„Нови Пазар је у Републици препознат као локална самоуправа која највише средстава издваја за област културе. Наставићемо да финансирамо и археолошка истраживања. Као најбоља локална самоуправа од Министарства просвете смо добили признање због издвајања за образовање. Одвојили смо и средства за стипендирање најбољих ученика и студената, како би пратили рад младих и улагали у њихову будућност, јер је град расадник талената. Имамо натпросечну децу, они су наш велики потенцијал и желимо да им поклонимо пажњу и формирањем центра за таленте у наредној години. Следеће године биће завршен и пројекат реконструкције ОШ” Братство”, која је урђена по најсавременијим стандардима и са затвореним базеном, који ће моћи да користе и ученици осталих школа. Купили смо плац за изградњу школе у Шутеновцу, која ће бити једна од најсавременијих школа у региону. ОШ "Јован Јовановић Змај" ће коначно добити фискултурну салу, имали смо проблем са завршетком тог пројекта, јер је извођач отишао у стечај, па је тај поступак био тежак, али смо успели да решимо проблем и пројекат ће бити преведен крају. Реконструисаћемо Угоститељску школу, али и низ сеоских. За социјална давања ћемо изводјити 199 милиона динара, а део средстава биће намењен хуманитарним организацијама и удружењима који пружају социјалне услуге и које се брину особама са инвалидитетом", поручио је градоначелник.

Градоначелник Бишевац је казао и да ће се улагања и у области спорта наставити, јер Нови Пазар има пет суперлигаша, па су се створиле потребе за више простора за тренажни процес спортиста, а ускоро ће бити отворена и реконструсана Спортска дворана код ОШ” Вук Караџић”, која ће растеретити просторије Установе за спорт.

Одборници су усвојили и трећи ребаланс буџета за текућу годину који ће, захваљујући подршци Владе Србије од око 100 милиона динара, бити реализован како је и пројектован, упркос свим потешкоћама са којима се ове године суочава не само град, већ цела Србија и свет.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops