A- A A+

Градоначелник реаговао на неистините наводе о раду локалне самоуправе

Поводом неистините изјаве Јахје Фехратовића, политичког представика Странке правде и помирења и посланика у Скупштини Србије, да је Државна ревизорска институција (ДРИ) „утврдила да су градоначеник и Градско веће Новог Пазара ненаменски потрошили 1 700 000 динара“, јавности се обратио извршилац градског бужета, градоначелник Нихат Бишевац. Наводи Фехратовића у републичком парламенту део су оркестрираних напада на Центар за социјални рад, Градску управу Града Новог Пазара, као и самог градоначелника, петодом сервирања неистина јавности.

„Разумем неке нападе на мене као градоначелника, али не могу да разумем нападе на Центар за социјални рад, на који сви треба да будемо поносни. Подсећам вас да је новопазарски Центар за социјални рад 2017. године проглашен за најбољи у Србији. Број радника је у тој установи знатно мањи од предвиђеног и људи предано раде у изузетно тешким условима. Наш Геронтолошки центар је једини дом за старе у земљи где, управо захваљујући пожртвованости запослених у Центру за социјални рад, није ушао вирус Цовид 19“, казао је градоначелник Бишевац.

Градоначелник се, говорећи о социјалним давањима осврнуо и на чињеницу да је помоћ грађанима из категорије социјално најугроженијих постала традиција, нарочито када је реч о подршци деци без оба родитеља, самохраним родитељима као и нашим најмлађим суграђанима са сметњама у развоју.

„Од 2016. године уместо на организацију различитих прослава, средства усмеравамо на подршку овим групама. Подршком су обухваћена 492 лица. И није то једини вид подршке, јер су наша издвајања за помоћ најугроженијима знатно већа. Само у овој години износе готово 2,5 милиона динара. Знате да што се процедура тиче, Град из буџета, на основу података Центра за социјални рад пројектује одређена средства за различите категорије. Нема места злурадим коментарима о дискриминацији на основу спискова, јер су подршком сви који се налазе у бази података Центра обухваћени. Ове године на списку имамо 92 деце без оба родитеља“, појаснио је градоначелник Новог Пазара.

Злоупотребљен је у јавности, како истиче градоначелник, пропуст у начину израде решења о додели помоћи.

„На једном решењу су имена свих којима је помоћ намењена, што у извештају ДРИ није оквалификовано ни као кривично дело нити као прекршај, већ као процедурална замерка, коју по закону Центар за социјални рад има могућност да исправи у року од 90 дана. Неопходно је за свако од 492 лица урадити засебно решење о пружању помоћи, што ће у наредном периоду бити исправљено. Знамо да је до пропуста дошло јер је било много посла а мало људи у Центру и нисмо желели да они којима је наша помоћ неопходна чекају због сложености администрације“, истакнуто је овом приликом.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац истиче да ће издвајања за помоћ најугроженијима бити још већа.

„Обухватићемо подршком и децу која болују од ретких болести. Увек ћемо радити у интересу наших грађана и у циљу подршке њима, па ме чуди да су појединци добру намеру, спроведену по закону, која је поостала и традиција, искористили за оптужбе и негативну кампању.

„Као локална самоуправа пример смо и другима, не само у земљи већ и у региону. Бринемо о свим својим грађанима, нарочито о најугроженијима. Све што радимо је доступно, Центар за социјални рад ће потупити по примедбама ДРИ у предвиђеном року. Можемо се по истеку тих законом предвиђених 90 дана поново састати и ја сам сигуран да у овом поступку неће бити ни прекршајних ни кривичних пријава, које се подносе у случају непоштовања закона“, поручио је градоначелник пред новинарима.

Градоначелник Бишевац је истакао да политичка опција којој припада поштује поверење грађана добијено на последњим изборима. Посао опозиције, истакао је, јесте да критикује, али не и да се служи неистинама и полуистинама.

„Нема савршених система. Али и у политичкој борби постоје правила и не треба од добрих дела, сјајних акција правити материјал за злоупотребе. Међу 145 општина и градова по транспарентности смо годинама у самом врху и тако ћемо наставити. Боримо се против сваког вида злопуотреба, корупције. Позивам све да ако имају било какве доказе, сваку злоупотребу пријаве, а надлежне да поступе по закону. Подаци који се сервирају јавности су доступни на градском сајту али су злоупотребљени. Не треба да подсећам да су сви материјали и одлуке доступни одборницима и усвојени на Скупштини“, истакао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац, наглашавајући да је буџет Града у потпуности доступан јавности, али да получасовне анализе нестручних људи у циљу сервирања неистина нису ништа друго до манипулација грађанима.

„Своје приоритете у погледу буџетске подршке у наредној години у оквиру спроведене онлине анкете предочили су нам и грађани. Уврстили смо њихове предлоге, међу којима је помоћ деци са ретким болестима“.

Градоначелник Новог Пазара казао је да је јавности доступно све везано за рад локалне самоуправе али и упозорио да су нестручна и паушална тумачења појединаца и интересних група директно деловање на штету свих грађана Новог Пазара.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops