A- A A+

Центар радио по закону, наставићемо са подршком најугроженијима

Оркестрирани напади на Центар за социјални рад, кориснике услуга Центра из категорије социјално најугроженијег становништва, на запослене у установи, као и на саму Градску управу Града Новог Пазара, део су политикантске капмање која се против часних људи и професионалаца води преко лажних профила на друштвеним мрежема и нерегистрованих портала, поручио је на данашњој пресс конференцији Февзија Мурић, члан Градског већа задужен за област здравства и социјалне политике.
“Заузети озбиљним пословима, чија реализација има за циљ стварање бољих услова живота за наше грађане, сматрали смо излишним да реагујемо на сваку неистину изнету у јавност. Као човека задуженог за одређену област али и као особу дотакло ме је објављивање навода у вези са трећим извештајем Државне ревизорске институције (ДРИ), који се тиче Центра за социјални рад у Новом Пазару.
“Невероватно је схватање појединаца који верују да подршком и парама криминално – политичких кругова на периферији свих дешавања, могу уришити углед градоначелника Новог Пазара, Градске управе и локалне власти у целини. Сувишно је подсећати да треба поштовати вољу грађана, који су по четврти пут своје поверење дали листи "За европски Нови Пазар, Расим Љајић”, рекао је Мурић, истичући да постоје и они који немају изборни капацитет а своју немоћ камуфлирају лажним профилима на друштвеним мрежама, пристрасним медијима и ријалити телевизијама са националном фреквенцијом.

“Центар за социјални рад у Новом Пазару има људе који тренутно обављају најодговорнији посао у држави. Фали јако много кадрова, што држава није кадра да финансијски подржи па је терет на људима који раде превелик. За понос је, а о томе нико не пише и не говори, што знамо да су радници Центра по пожртвованости у равни са здравственим радницима. Њих тридесет ради у Дому за старе, у сменама, у карантинским условима, на по петнаест дана. Бринемо о Дому који једини у Србији нема ни једно лице инфицирано вирусом Цовид 19. Тај посао се на ради због новца, већ срцем, јер је једино тако могуће оставити своју породицу на две недеље зарад помоћи некоме и зарад општег добра”, истакао је Мурић.
Он је објаснио да је сваки извештај ДРИ доступан јавности, као и све друго што Град Нови Пазар ради.
“Од јуна до новембра су представници ДРИ били у Центру за социјални рад. Центар на сваки извештај може, у року од 90 дана да поднесе приговор и допуне. О неправилностима се може говорити када ревизор поднесе прекршајну или кривичну пријаву, а не када се ради о техничким мањкавости, које је и по закону, а управо по препоруци овлашћеног ревизора могуће кориговати у законском року”, осврнуо се Мурић.
“Апострофира се у јавности незаконита подела једнократних помоћи. То је нетачно и злонамерно. Све је, одговорно тврдим у складу са законским прописима. Одлуком градоначелника и Градског већа, од Центра је тражен списак односно број деце без родитеља, деце са саметњама у развоју и списак самохраних родитеља. Уместо на новогодишње и разне друге прославе, новац већ четири године иде према онима којима је најопотребнији. Од 2016. до данас, социјална давања на локалном нивоу увећана су за невероватинх 100%. И ове године ћемо новац дати онима којима је он најпотребнији - болеснима, сиромашнима, онима који тешко долазе до посла, па нека нам сто пута укажу на неправилности. Ове године смо за Општу болницу издвојили 60 милона динара. Двадесет милиона за ангио салу и 40 милона за израду пројектно техничке документације, за будући Клинички центар. Држава и Влада Србије препознали су наш рад, издвојивши преко 2 милијарде динара за изградњу нових објеката у оквиру болнице. Зашто су сада хит у Србији општина или град која по први пут реализује сличну акцију, а није Нови Пазар, у чијој је традицији доброчинство? Срам нека је све оне који прљавом кампањом и на штету најугроженијих, руше власт у Новом Пазару”, поручио је Мурић.

Техничка неправилност на коју се односи део извештаја ДРИ односи, образложена је у самом документу као обавеза Центра за саоцијални рад, да уради око 400 појединачних решења о подели социјалне помоћи, уместо што је у оквиру једног документа презентован и оверен колективни списак по коме су те помоћи подељене.

“То је у пракси исто као када уместо да својим ђацима тражите индивидуалне пасоше, њихове податке прикажете у оквиру колективног документа. Једноставно, услед тешке ситуације, људи у Центру за социјални рад физички нису одрадили 400 решења. Нису Град иу градоначелник делили паре, како је презентовано у јавности, то је по процедури, учинио Центар. Градоначелник Новог Пазара ће, наравно, као доносилац одлуке о пружању помоћи увек присуствовати подели тих средстава”, закључио је Мурић

Члан Градског већа јавно је питао представнике медија зашто недавно нису извештавали о акцији у улици Хилма Рожајца, “када су Зана, Хамза и Енвер, обилазећи тешко болесне мајку и ћерку, на само 30 метара одатле и ризикујући сопствене животе, из пожара извуки троје малолетне деце. Они су хероји, као што су хероји сви радници Центра за социјални рад и Геронто центра”.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops