A- A A+

Нове одлуке у циљу сузбијања ширења корона вируса

„У новопазарској Општој болници се од цовида 19 лечи преко 100 пацијената, а дневно се у цовид амбуланти обави и до 150 прегледа , што су јасни показатељи да морамо ситуацију схватити озбиљно и придржавати се свих прописаних мера“, речено је између осталог на седници штаба за ванредне ситуације. Донете су и одлуке да Град Нови Пазар финансијски помогне Дому здравља и Општој болници за набавку алкохола и спровођење кисеоника, а јавном комуналном предузежу Градска чистоћа у дезинфекцији свих јавних површина у Новом Пазару посебно најпрометнијих улица.

Расте број новозаражених пацијената, повећава се број хоспитализованих у Општој болници и привременој у Новопазарској бањи, као и првих прегледа у цовид амбуланти на дневном нивоу. Директор Дома здравља Ервин Ћоровић каже да озбиљно морамо схватити ситуацију и да је неопходно придржавање свих епидемиолошких мера.

„Епидемиолошка ситуација у граду је за сада несигурна и нестабилна. Велики је број на дневном нивоу, у болници се тренутно лечи преко стотину пацијената, а у цовид амбуланти се обавља од 120-150 прегледа дневно што нам показује да се ми приближавамо једној несигурној ситуацији. Ја бих упутио апел свим грађанима да схвате ситуацију озбиљно да поштују мере, да некако десет наредних дана максимално будемо сви опрезни, јер само максималним поштовањем мера се надамо да ћемо избећи онај најгори сценарио који нам се дешавао у јуну и јулу ове године“, рекао је Ћоровић

Ћоровић истиче да су здравствене установе спремне за евентуално већи број заражених пацијената. “Цовид амбуланте фукционишу добро, Завод за јавно здравље ради велики број тестирања,а Општа болница има за сада довољан број места и нема гужви, али без поштовања мера ситуација може врло брзо да измакне конторли“, додаје Ћоровић.

Према његовим речима различите су клиничке слике код пацијената који се тренутно лече у Општој болници.

„Клиничка слика пацијената који се тренутно лече у Општој болници је од лаке до средње тешке и тешке. Имамо довољно смештајних капацитета довољан број респиратора и оно што је забрињавајуће да све више младих има тешку клиничку слику. Директор Мехо Махмутовић је на седници штаба рекао и да има пацијената од 70 и 80 година који су излечени што је јако добро. Немамо егзитусе, али оно што нас забрињава да се и даље шири болест пре свега међу младима и само поштовањем мера и већих контаката можемо да изађемо без великих губитака из овог таласа“, закључио је Ћоровић.

На седници Штаба за варедне ситуације донето је низ значајних одлука које имају за циљ заштиту становника од корона вируса.

„Донели смо одлуку да финансијски помогнемо Дому здравља и Општој болници у набавци алкохола и у спровођењу кисеоника и ЈКП „Градска чистоћа“ у вредности од око 8.500.000 динара. Усвојена је и одлука да се појача рад инскецијских служби, да се појача дезинфекција јавних површина нарочито Дома здравља, Опште болнице и НП Бања, аутобуске станице, али и осталих улица у граду. Препорука је свим јавним установама и предузећима да сви радници који могу да раде од куће, да се ослободе. Препоруке је да се сви радници вртића у Новом Пазару преветивно тестирају, а чланови Штаба за ванредне ситуације су апеловали на грађане Новог Пазара да поштују све мере, јер ће на тај начин помоћи здравственим радницима, али и спречити ширење вируса“, рекао је градоначелник Бишевац.

У регији је и даље највеће жариште у Рашки и највише пацијената у Општој болници је из те општине.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA