A- A A+

Додељене субвенције за привреднике

Субвенције у вредности од 1.500,00 еура додељене су за 12 послодаваца из Новог Пазара. Овде субвенције користиће се за за запослење незапослених лица из теже запошљивих категорија, примарно повратника, жена, младих испод 30 година, Рома, на новоотвореним радним местима.

Поменуте субвенције се додељење су у оквиру пројекта „Одрживе заједнице у Санџаку – Од мере до каријере“, који је део је програма Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“, који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у Србији. Пројектат у партнерству спроводе Град Нови Пазар, општина Тутин, Регионална развојна агенција Санџака – СЕДА, Муслиманско хуманитарно друштво ,,Мерхамет – Санџак’’ и Иницијатива за развој и сарадњу из Београда – ИДЦ, а укупна вредност пројекта је 165.000,00 еура.

У оквиру пројекта раније је додељено и 20 грантова за самозапошљавање (бесповратних средстава) у појединачнох вредности од 2.400,00 еура, за 20 незапослених лица из категорија теже запошљивих, који су у јулу месецу регистровали своја новоформирана предузећа. Такође, у оквиру пројекта су подржана И два социјална предузећа са појединачним грантовима од 4.000,00 еура, а 20 лица ће добити подршку кроз процес преквалификације и доквалификације у циљу запослења.

Члан Градског већа Февзија Мурић казао је да је пројекат „Одрживе заједнице у Санџаку – Од мере до каријере“ је наставак пројекта ,,НОВИ ПАЗАР - НОВИ ПОСЛОВИ’’, који је такође финансирао ГИЗ у оквиру програма ,,Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“, а у оквиру кога је у 2018. и 2019 године директно запослено укупно више од 80 незапослених лица из категорија теже запошљивих, примарно повратника, жена, младих испод 30 година, Рома. „Евалуацијом резултата овог пројекта, након две године, више од 90 посто запослених је и даље било у радном односу, што је одличан резултат који отвара простор за нове пројекте и прикупљање нових средстава за запошљавања од стране иностраних донатора. Осим у Новом Пазару, ове године сибвенције су додељене и за Тутин“, казао је Мурић.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац се захвалио Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у Србији, ИДЦ-у, Мерхамету и СЕДА-и. „Кроз различите пројекте запошљено је 15о лица из теже запосливих категорија. И то је веома значајно за наш град. Користим прилику да се захвалим и послодавцима.“, рекао је градоначелник приликом свечане доделе субвенција.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA