A- A A+

Уручени кључеви од кућа повратницима

Грађанима, који су добили куће у оквиру пројекта “Нови Пазар за боље услове живота интерно расељених лица и повратника” данас су уручени кључеви И до краја године моћи ће да се уселе у нове И потпуно опремљене домове. Пројекат је финансирала Европска унија у партнерству са Комесаријатом за избеглице, а у сарадњи са градом Новим Пазаром и Муслиманским хуманитарним друштвом “Мерхамет-Санџак”.

На конкурс за доделу могли су да се пријаве интерно расељена лица и повратници по Споразуму о реадмисији. Град Нови Пазар је до сада реализовао бројне конкурсе помоћи овој категорији становништа, а последњи пројекат под називом “Нови Пазар за боље услове живота интерно расељених лица и повратника” подразумевао је три компоненте помоћи, које су имале за циљ да унапреде услове живота интерно расељених и повратника у Новом Пазару.

Урађено је 8 монтажних кућа. Додељено 9 пакета грађевинског материјала за реновирање или завршетак постојећих објеката.Подељено 14 грантова за економско оснаживање, односно куповина неопходне опреме за покретање И унапређење сопственог бизниса.

Повратници И расељена лица, којима су данас уручени кључеви од нових И потпуно опремљених кућа до сада нису имали своје домове. Ова помоћ им је од великог значаја, јер су решили стамбено питање, где ће живети нормално са својим члановима породице.

Кључеве од нових И потпуно опремљених кућа за осам породица уручио је градоначелник Нихат Бишевац који је изразио задовољство што су овим пројектом повратници и расељена лица добили боље услове за ћживот.

Пројекат је трајао од 11. јул 2018. – 10. новембар 2020. Циљ овог пројекта је подршка спровођењу националних стратегија намењених унапређењу услова живота ИРЛ и повратника у Републици Србији Подршка спровођењу Локалног акционог плана за унапређење ситуације избеглица, ИРЛ и повратника и обезбеђивање одговора на миграциону кризу.

Овај Пројекат је део ширег програма “ЕУ подршка одрживим решењима за интерно расељене и реинтеграцију повратника”.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops