A- A A+

Едукацијом едукатора до поштовања мера

У циљу ефектније примене противепидемијских мера, Завод за јавно здравље и Град Нови Пазар организовлаи су едукативно предавање за средњошколце. Намера организатора је да се едукациојом едукатора међу младима повећа свест о неопходности поштовања мера.

Различите и свима доступне информације на друштвеним мрежама, као и контрадикторни ставови о корона вирусу чак и од људи из струке, по мишљењу представника ђачких парламената новопазарских средњих школа, највећи су узрок што грађани не поштују мере.

”Круже разне информације друштвеним мрежама и онда омладину то наводи насумњу да сматрају да је тај вирус нека теорија завере, али можемо се сложити да вирус постоји и да није битно да ли је дошао из лабораторије или из природе, битно је да треба да поштујемо мере заштите”, каже представник Ученичког парламента Гимназије у Новом Пазару.

Представница Ученичког парламента Средње медицинске пколе ”Два хероја” Исмихана Ђерлек каже да нико није свестан опасности док не проживи вирус.

”Већина размишља да су они млади, да то њих неће погодити, и да то није толико страшно, док они који су прошли кроз то, знају колико је то тешко. Ми ћемо да дамо све од себе како бисмо подигли свест у нашем окружењу, па како буде”, каже Исмихана.

С обзиром да су млади највећи скептици који не поштују довољно препоруке, како се штитити од вируса, Завод за јавно здравље планира још оваквих и сличних предавања, како би се повећао степен примене препоручених мера у Новом Пазару. Према речима директора Завода за јавно здравље доктора Шефадила Спахића заштине меру су нам неопходне, јер је епидемиолошка ситуација и даље нестабилна, са елементима погоршања у последњих недељу дана.

”Ако заштитимо један људски живот, онда смо успели”, каже др Спахић. Позивајући грађане на одговорно понашање, доктор Спахић упозорава да статистика врло подсећа на јун, непосредно пред период наглог пораста инфицираних у Новом Пазару

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops