A- A A+

Противепидемилошке мере дефинисане Уредбом Владе, приориет – безбедност грађана

Епидемилошка ситуација на подручју Новог Пазара је нестабилна и несигурна“, казао је директор Завода за јавно здравље др Шефадил Спахић, након седнице Стручно оперативног тима Штаба за ванредне ситуације Града Новог Пазара.

„У последњих седам дана бележимо погоршање ситуације на терену. Завод за јавно здравље обрадио је од почетка епидрмије 13 869 узорака. Од тога је 1428 позитивних, од чега на подручју Новог Пазара 1134. У последњих месец дана, ситуација се компликује па смо у периоду од 1. до 25. октобра евидентирали 34 случаја новооболелих, док је у последњих недељу дана (од 26. до 31. октобра) забележено 38 случајева. Јасно је да нам бројке не говоре у прилог поштовања мера. Апелујемо на грађане да се приџавају мера јер вирус циркулише међу нама. Будимо паметни, стрпљиви и одговорни, јер је то у интересу свих нас“, рекао је Спахић.

А услед неповољне епидемилошке ситуације, на територији Новог Пазара,на снази је Уредба Владе Србије о ограничењу рада угоститељских објеката.

„Уредба Владе се примењује за добробит грађана, не само код нас већ у још 12 градова и општина где је проглашена ванредна ситуација. Уредбом Владе јасно је дефинисано да унутрашњост угоститељских објеката предстаје са радом након 21 сат, док је рад на отвореном – у башти и на тераси дозвојлен до 23 часа. Имали смо овим поводом разговор и са новопазарским угоститељима, које смо желели да упознамо са епидемилошком ситуацијом у граду“, казао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац, истичући да је Уредба Владе јасно дефинисала противепидемилошке мере.

„Сваку меру која је на снази сагледамо из више углова и свесни смо да је ситуација за све тешка, да утиче на комплетну домаћу привреду. Ипак, приотитет је здравствена безбедност грађана око чега смо се сложили и наша жеља је да превентивно делујемо како би спречили сценарио који смо имали раније. У зависности од даљег развоја епидемилошке ситуације, примењиваћемо и одговарајуће мере“, казао је градоначелник Бишевац.

http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/vlada/uredba/2020/66/1/reg

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops