A- A A+

Градоначелник у Лукоцреву након вандалског чина

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац, његов заменик Игор Нововић и њихови сарадници разговарали су са мештанима Лукоцрева и представницима Српске православне цркве и Исламске заједнице у Србији поводом немилог догађаја, када су за сада непознати починиоци разбили прозоре и подметнули пожар на помоћном објекту који мештани тог села користе за верске скупове. Као знак солидарности и бриге о свим љидима Град ће финансијски помоћи при санацији причињене штете.

Помоћни објекат од дрвене грађе који се налази у склопу остатака средњовековног манастира у обнови Свете Варваре у Лукоцреву надомак Новог Пазара, поново се нашао на мети вандала. У том селу ради осуде догађаја окупили су се представници Града, и верских заједница.

Претходно је полиција обавила истражне радње и увиђај и у потрази је за починиоцима који су најприје изломили прозоре и испревртали клупе и столове, те покушали да запале иконостас, објашњава јеромонах Гаврило Божиновић. Само срећним сплетом околности ватра се није проширила објектом.

Чин који је узнемирио све житеље Лукоцрева осудио је и имам џамије из оближњег насеља Варево, Суад еф. Балић.

"Овај чин никако не сме да буде мрља на сјајним и традиционално добрим међуверским односима на овим просторима", изричит је први човек Новог Пазара, Нихат Бишевац. "Град ће уложити све напоре да Нови Пазар остане мјесто препознатљив по неговању добрих односа и толеранцији међу комшијама, народима који вековима живе на овим просторима у слози."

“Веома ми је жао што се десио овакав инцидент. У Новом Пазару су се вековима, па и у најтежим годинама одржали добри међуверски и међунационални односи. Такво стање два народа, Срба и Бошњака, најбоље се огледа баш на сеоском подручју, где људи живе и сарађују у слози и толеранцији, помагајући једни другима у пословима којима се баве. Осуђујемо сваки вид нарушавања мира, толеранције и добрих односа међу људима. То дело је починио појединац и то је вандализам. Позивамо надлежне да пронађу починиоце овог и ранијих сличних дела и да буду санкционисани у скалду са законом. Ми ћемо се као и до сада залагати за равномеран развој наше територије, да једнаке услове за живот имају и људи на сеоском подручју. Новчано ће се помоћи да се санира штета која је овде причињена”, рекао је градоначелник Бишевац.

Градоначлник је након посјете мјештанима са верским службеницима разговарао о заједничким пројектима у којима ће учествовати житељи Луковцрева и Варева, а који ће, како је констатовано, ионако добре међуверске односе подићи на још већи ниво.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops