A- A A+

Амбасадор Француске посетио и Start-up центар

Амбасадор Француске у Србији Жан Луј Фалкони и градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац обишли су након званичног састанка и Иновациони start – up центар. Оценивши да овакав иновациони центар доприноси развоју читавог региона, а амбасадор Фалкони је изразио уверење да ће између Новог Пазара и пријатељске земље бити остварена  интензивнија  сарадња и у области ИТ сектора и предузетништва.

''Ово је пројекат који даје велики допринос развоју региона обучавајући универзитетски образоване младе у области ИТ сектора и развоја предузетништва. Агенција за развој Санџака СЕДА ће ступити у везу са Француском агенцијом за развој. Постоји могућност и да представник Старт - уп центра из Новог Пазара посети Француску и ступи у везу са нашим Start-up центром за развој бизнис инкубатора, како би се упознао са оним што ми радимо у овој области. Мада, будући колико је ваш центар развијен, могуће да тамо неће видети много тога новог'', изјавио је амбасадор Фалкони.

Координатор Иновационог start – up центра Шемсудин Плојовић верује да ће искуства у примени успешне праксе по угледу на француске колеге, као и подршка Француског инвестиционог фонда додатно допринети њихвом развоју.

''Ми имамо талентоване људе, који имају идеје и желе да раде, креативни су и знају како од тих идеја да креирају производ. Оно што нама треба је техничка подршка, јер у нашим условима веома је тешко обезбедити све потребне ресурсе да би развили своје производе'', казао је Плојовић.

Директор Регионалне развојне агенције Санџака СЕДА Самир Качапор истакао је значај најављене сарадње са Развојном агенцијом Француске, с обзиром да, како је казао, Град Нови Пазар за сада једини финансијски подржава Иновациони start up центар.

''Ми смо тражили нека иницијална средства за период од 6 месеци до годину дана за овај центар, јер очекујемо да ће након годину дана он бити потпуно одржив; да ће ове фирме овде расти, да ће долазити нове, и да ће то бити успешна прича као што јесте, јер већ након три месеца видимо огромне резултате. Наше младе фирме сарађују са фирмама у Европи. Број нових контаката и уговора расте из дана у дан", закључио је Качапор.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops