A- A A+

Одржана интерактивна радионца на тему позитивног родитељства

Родитељи предшколаца и ученика млађег школског узраста, просветни радници, представници цивилног сектора града Новог Пазара имали су прилику да присуствују интерактивној радионици " “Реците НЕ телесном кажњавању деце и ДА позитивном родитељству", која се бави методама ненасилног васпитања и феноменом позитивног родитељства.

Циљ овог предавања био је подизање нивоа свести о потреби мењања ставова о васпитању деце и усвајање алтернативних начина реаговања у ситуацијама када се практикује телесно кажњавање деце. Овај програм промовише концепт позитивног родитељства и важност коришћења ненасилних и конструктивних метода васпитања.

Интерактивну радионицу у Новом Пазару, чији су организатори Регинални центар за развој запослених у образовању, београдки Центар за права детета и УНИЦЕФ, подржала је председница Скупштине Града Анела Шемсовић.

“Принцип позитивног родитељства је једини начин да нашу децу одгајамо квалитетно и помогнемо им да одрасту, да постану здраве, друштвено одговорне личности. Тај принцип искључује сваки вид телесног кажњавања, што принципијелно подржавам. Као мајка двоје деце сматрам да су кључ ваљаног одгоја осмех, стрпљење, подршка детету,правда и правичнос, као и саосећање у свакој ситуацији. Добар одгој детета је оно примарно по чему ће нас, на крају, људи око нас препознати”, казала је председница Скупштине, поздрављајући идеју институционалне сарадње, унапређења образовног система и формирања школе родитељства.

Директор Регинални центар за развој запослених у образовању Хајрудин Хајровић истакао је да је радионица у Новом Пазару потврда да грађани подржавају развој интерактивног родитељства као све прихватљивијег модела одгоја деце.

“Богати јер као заједница имамо много деце. Желимо да наши потомци расту у безбедном окружењу, да не трпе насиље у породици нити изван ње, да се институционално залажемо за развој подстицајне, здраве средине. Све то је предуслов за нормалан развој и одрастање, за дружење и учењење,Иина крају за рад”, казао је Хајровић, истичући да ће први кораци и резултати школе родитељства у Новом Пазару ускоро бити видљиви.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops