A- A A+

Нихат Бишевац поново изабран за градоначелника Новог Пазара

Носиоцу листе „Европски Нови Пазар – Расим Љајић“, Нихату Бишевцу поново је поверен мандат градоначелника Новог Пазара у трајању од четири године.

Одборници владајуће већине поново су за првог човјека Новог Пазара изабрали дипломираног економисту Нихата Бишевца (СДП), који је ту одговорну функцију обављао од 2016. године. За његовог замјеника изабран је мастер економије, Игор Нововић (СНС).

У првом обраћању одборницима и грађанима који су бирали своје представнике у локалном парламенту, Бишевац је поручио да ће бити одговоран према еманету који му је поново повјерен и да ће бити градоначелник свих људи који у Новом Пазару живе. Бишевац је навео да ће врата његовог кабинета бити као и у претходне четири године увијек широм отворена за грађане који заједно са људима којима је дато повјерење желе да наставе изградњу и развој града.

“Желим да захвалим на поверењу и велика ми је част што сам поново изабран на место градоначелника Новог Пазара. Могу да обећам да ћу дати све од себе да поверење које сте ми указали оправдам. Желим да нагласим да ћу бити градоначелник свих грађана Новог Пазара, као и до сада. Трудићу се, заједно са вама, да овај град учинимо још бољим местом за живот. То је тежак задатак и озбиљан изазов али смо у претходне четири године доказали да је то могуће и да смо овај град препородили, што су грађани и препознали. Зато желим посебно да им захвалим”, рекао је први човјек Новог Пазара Нихат Бишевац.

Бишевац је казао да ће упркос пандемији корона вируса која је зауставила реализацију важних пројеката бити завршени, али и започети бројни пројекти у циљу унапређења комуналне инфраструктуре, економије, образовања, здравства, пољопривреде и пољу социјалне заштите.

“Колико год да је време кризе, колико год да се суочавамо са великом борбом коју води цео свет против корона вируса, трудићемо се да започете пројекте завршимо и нове започнемо, јер смо то обећали грађанима. Нови Пазар мора да постане мотор развоја Санџака. Морамо много да радимо, неће бити лако, али сви заједно морамо да допринесемо опоравку града. Уз помоћ Владе Србије и наше дијаспоре која је највећи инвеститор у последњим годинама као и уз пријатеље из читавог света, Нови Пазар ће постати модеран град и добро место за живот наших грађана. Ми од 2008. године желимо да градимо, а не да рушимо, да се повезујемо, а не да се раздвајамо. Новопазарци су својим гласовима на локалним изборима дали своје поверење СДП-у , али то значи да морамо да радимо и да будемо одговорни и још бољи у резултатима.”, казао је Бишевац.

Бишевац је подсјетио да је његов рад у минулом периоду обиљежила релаксација политичких односа, чиме је створен повољан амбијент, а што је знатно доприњело развоју града, што сматра и највећим успјехом.

“Наш највећи успех у прехтодне четири године је релаксакција политичке ситуације у Новом Пазару и стварање повољног амбијента који је допринео развоју овог града. Званични подаци Владе Републике Србије кажу да је Нови Пазар по промету међу првих пет градова у Србији. И то је оно чему тежимо. Улагање у Нови Пазар и његово привредно и свако друго уздизање.”, казао је Бишевац.

Наглашава да је буџет у вријеме његовог управљања Градом значајно увећано, а да је највише новца опредјељивано за области школства, соцјалних давања, пољопривреде и туризма.

“Да подсетим да је Нови Пазар у претходне четири године био огромно градилиште. Трудили смо се да стигнемо до сваког насеља како у граду тако и у приградским насељима и селима наше општине. Асфалтирали смо улице широм општине и правили грађанима боље услове за живот. Изградњом корита реке Рашке и Јошанице као и брана у околини Новог Пазара сачували смо наш град од поплава које су раније наносиле огромну штету. Сада је то корито И асфалтирано И уређено па је постало једно од омиљених шеталишта за одмор и рекреацију. Свесни да је улагање у образовање улагање у бољу будућност, започели смо пројекат стипендирање најбољих ученика, студената и професора, желећи на тај начин да их додатно мотивишемо и покажемо да овај град озбиљно рачуна на њих. Сваке године све више новца издвајамо у те сврхе. Такође, планирамо изградњу центра за развој талената у образовању. Желећи да побољшамо услове за учење и рад ученицима и професорима потпуно реновирали Основну школу “Стефан Немања”, потпуно је реконструисана Гимназија, тренутно се завршавају радови на потпуној реконструкцији Основне школе ”Братство” чија вредност пројекта је око 5 милиона евра. Ускоро креће реконструкција Основне школе “Десанка Максимовић”, тако ћемо радити и фискултурну салу која је започета пре 13, 14 годинна. Купили смо плац за изградњу школе у Шутеновцу. У плану је изградња и нових вртића. Улагањем у спортску инфраструктуру у претходним годинама дошлли смо до најбољих резултата у историјиј новопазарског спорта. Данас имамо 4 суперлигаша, бројне индивидуалце који су у светском врху у многим спортовима. Атлетски стадион, најлепши на Балкану, фудбалски комплекс у Шутеновцу, рекреациони центар,
хала Пендик”, рекао је Бишевац.

Навео је да ће тим људи које су грађани изабрали на изборима одржаним у јуну радити напорно како би Нови Пазар био мотор развоја Санџака.

“Међу приоритетима је и решавање највећег комуналног проблема који мучи Новопазарце, а то је енергетика. Неприхватиљиво је у 21. веку да се и даље грејемо на угаљ и мазут, зато ћемо изградити модерну топлану на биомасу и побољшати услугу нашим грађанима а притом чувати животну средину. Плац смо већ купили и тај пројекат ћемо у наредним годинама реализовати. Кад смо већ код куповине плацева, у сарадњи са групом привредника купили смо парцелу за ново гробље величине 4,15 хектара. Као што знате, ја сам човек компромиса и човек који увек тражи боља решења ма ко их понудио и мислим да има простора да сви заједно нађемо заједничке интересе с циљем побољшања услова живота наших суграђана. Радићемо транспарентно као и до сада. Истраживања кажу да је наш град по
транспарентности рада управе на другом месту у Србији поред свих осталих великих и малих градова. Тако ће бити и у наредном периоду. У сваком тренутку сви до једног стојимо на располагању као градски службеници, да помогнемо где можемо, да одговоримо на питања на која можемо и да поделимо бреме овог времена са нашим суграђанима. Ја ћу и даље шетати улицама овог града, руковати се са својим суграђанима
и слушати њихове проблеме и решавати их. То је мој задатак и тима људи који ће водити овај град у наредне четири године”, поручио је градоначелник Бишевац.
Нови сазив Градског већа чиниће Улфета Демчовић, Февзија Мурић, Мирсад Јусуфовић, Ханефија Брничанин, Енес Бухић и Латиф Ђерлек испред листе “Европски Нови Пазар – Расим Љајић” и Тихомир Ратковић, Милица Глођовић и Неџад Плојовић са листе “Александар Вучић, Ивица Дачић – за нашу децу”.

Локални парламент усвојио је одлуку о формирању Апотекарске установе на основу које ће она бити одвојена од Дома здравља. За вршиоца дужности директора изабрана је Санела Пренча.
За председника привременог Надзорног одобра те установе именован је Алан Курпејовић, а Управног одбора Фарук Пашовић. Чланови Надзорног одбора су Касим Мушић и Елвира Брничанин, а Управног Мелиха Тотић и Слободан Миљковић.

Скупштина Новог Пазара усвојила је и одлуку о екстерној ревизији буџета града за 2019. годину, измене и допуне одлуке о утврђивању доприноса за уређење грађевинског земљишта и именовала чланове разних парламентарних савета и комисија.

Локални парламент је констатовао оставку директора ЈКП “Водовод и канализација” Ханефије Брничанина, а на његову позицију именовао Градимира Недељковића, досадашњег члана Градског већа.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops