A- A A+

Пројектом прекограничне сарадње обука, сертификати и стручна пракса за 40 жена

На завршној конференцији у оквиру пројекта "Квалификована женска снага за бољу будућност", који Центар за социјални рад Нови Пазар реализује у сарадњи са Домом старих Бијело Поље, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и Министарством рада и социјалног старања Црне Горе", представљени су резултати самог пројекта.

"Четрдесет жена са евиденције Националне службе запошљавања прошло је обуку за активно тражење посла. Двадесет жена из Новог Пазара прошло је обуку за посао геронто домаћице и свака је добила сертификат. У марту, свака од њих започела је радну праксу у трајању од три месеца, упркос епидемији вируса Цовид 19", рекла је координатока пројекта, Емина Коничанин, истичући да је циљ пројекта да свака од учесница програма пронађе посао.

Члан Градског већа Новог Пазара Февзија Мурић подсећа да је за 12 месеци, колико пројекат траје, Центар за социјални рад са својим партнерима постигао изванредне резултате.
"Пројекат прекограничне сарадње финансира Делегација Европске уније вишеструко је користан и због повезивања Србије и Црне Горе, на нивоу сарадње појединих локалних заједница. Реч је овог пута о пројекту који је за саме грађане изузетно важан. Како је пројекат највећим делом реализован током пандемије, помоћ геронто домаћица старим и немоћним грађанима на терену је још драгоценија. Због периода изолације старих и немоћних геронто домаћице су извесно време биле њихова једина спона са спољним светом, неко ко их је снабдевао намирницама и о њима максимално бринуо", истакао је Мурић.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops