A- A A+

Домови за осам породица из категорије интерно расељених

Градоначелник Новог Пазара обишао је једну од осам кућа чија је изградња у току и одвија се у оквиру пројекта "Нови Пазар за боље услове живота интерно расељених лица и повратника по Споразуму о реадмисији". Овај пројекат град реализује у партнерству са Муслиманским хуманитарним друштвом "Мерхамет", а уз подршку Делегације Европске уније и Комесаријата за избеглице Републике Србије.

„Радови су при крају и одвијају се предвиђеном динамиком упркос ситуацији која нас је, у вези са епидемијом вируса Цовид 19 све задесила. Осам кућа биће потпуно опремљено и предато породицама по принципу кључ у руке, рекао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац, подећајући да се пројекат заправо састоји из три врсте грантова: за изградњу кућа, грантова за грађевински материјал и за економско оснаживање. Услови за изградњу куће, према објављеном јавном позиву били су: парцела у власништву, да по регулационом плану за парцелу може бити издата грађевинска дозвола и да има приступ инфраструктурној мрежи - електромрежи, водоводној и канализационој мрежи, у циљу добијања употребне дозволе.

„Наши суграђани су у оквиру економског оснаживања, односно за потребе покретања сопственог бизниса добили опрему у вредности од 1500 еура. Поред тога, за девет породица је, у оквиру истог пројекта обезбеђен грађевински материјал, у вредности од по 4 000 еура, за адаптацију постојећих стамбених објеката, а у циљу побољшања услова живота наших суграђана“, подсетио је градоначелник Бишевац.

Изградња осам кућа започела је крајем маја ове године и према речима члана Градског већа Февзије Мурића, радови су при крају.

„За десетак, до петнаест дана очекујемо да се све породице уселе. Пројекат „Нови Пазар за боље услове живота интерно расељених лица и повратника по Споразуму о реадмисији”, вредан преко 360 000 еура, само је један у низу бројних пројеката које реализујемо у области социјалне заштите. Управо је кроз те пројекте које реализујемо са међународним партнерима, предвиђено улагање од преко 1 700 000 еура, у боље услове живота наших суграђана”, закључио је Мурић.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops