A- A A+

Град предузео све мере да осигура безбедност ученика и запослених у школама

Градоначелник Нихат Бишевац и чланови Градског штаба за ванредне ситуације Града Новог Пазара - директор Завода за јавно здравље др Шефадил Спахић и чланица Градског већа задужена за ресор образовања Улфета Демчовић састали су се данас са директорима основних и средњих школа и представницима Групе за стручно педагошки надзор за Нови Пазар, Тутин и Сјеницу. Повод састанка је почетак нове школске године.

Према речима градоначелника Нихата Бишевца, који је и командант Градског штаба за ванредне ситуације, циљ је био договорити детаље око почетка наставе у условима епидемије вируса Цовид19.

„Разговарали смо о спремности школа за почетак наставе, који стартује кроз неколико дана. У граду постоје 22 школе, 16 основних и 6 средњих, које похађа око 16 500 ђака. Као град урадићемо све да ученици, али и 2000 запослених у школама што безбеднијезапочну школску годину. Обезбедили смо дезинфекциона средстава и све остало што је Министарство просвете дефинисало као приориет“, казао је градоначелник Бишевац, истичући да сваку школу као систем прате неке специфичности.

„У неким школама, због броја ђака имамо наставу у три смене. Зато смо са свим директорима разговарали о најбољем начину организовања наставе. У петак ће представници Завода за јавно здравље организовати обуку запослених у школама и упознари их са начинима функционисања који треба да осигурају максималну безбедност деце, али и њих самих током наставе.

Руководилац групе за стручно педагошки надзор за Нови Пазар, Тутин и Сјеницу, Мирсада Трипковић да због иницијативе коју је Град покренуо, сви запослени у просвети могу бити задовољни, а да су школе благовремено обавештене о мерама које је неопходно предузети ради безбедног уласка ђака у школске објекте.

„Радује ме што Градски штаб за ванредне ситуације инсистира на поштовању упутстава које су школе благовремено добиле од ресорног министарства. Како наше школе углавном имају велики број ученика, то захтева додатну посвећеност и креативност у организацији услова за почетак наставе, али се искрено надам да ће школска 2020/2021. година почети без проблема“, казала је Трипковић након састанка.

У име својих колега, директорка Медицинске школе „Два хероја“ Шерифа Прељевић истиче да је најважније понашање током саме наставе.

„Поред свих планова, понашање запослених и деце је пресудно и оно се мора ускладити са упутствима која смо добили. Морамо бити максимално одговорни али замолити родитеље наших ученика да озбиљно схвате сложеност тренутка у коме се сви заједно налазимо. Наша помоћ нећ изостати, али нам је важно да своју децу родитељи едукују код куће, и уз одговорно понашање сваког појединца, неће бити никаквих проблема по општу безбедност, по здравље. Град је обрзбедио довољно дезинфекционих средстава и заштитних маски за запослене. Уз едукацију помоћних радника о начину дезинфекције школских просторија, која је најављена за петак, могу слободно да кажем, испуњавамо неопходне предуслове да школска година почне“, поручила је директорка Медицинске школе, позивајући све још једном на максимално поштовање прописаних мера.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops