A- A A+

Епидемиолошка ситуација мирна, појачана опрезност због почетка школске године

Тренутна епидемилошка ситуација у граду може се, имајући у виду број заражених вирусом Цовид19, окарактерисати као "благи предах у односу на првобитно стање", речено је на састанку чланова Стручно оперативног тима Градског штаба за ванредну ситуацију Града Новог Пазара. Да би се тенденција смањења броја оболелих наставила, потребно је строго се придржавати прописаних мера заштите и контакте свести на минимум, што је уједно и апел чланова Стручно – оперативног тима свим грађанима и привредним субјектима.

Појачана опрезност неоходна је и због предстојећег поласка деце у школу, а о спремности да по пријему ђака испоштују све мере заштите (редовна дезинфекција, физичка дистанца и друго) писаним путем ће се изјаснити директори новопазарских основних и средњих школа, који ће Школској управи, односно Градском штабу за ванредне ситуације доставити детаљну процену својих људских и техничких ресурса.

Сходно најавама струке и републичког Кризног штаба да би нови талас пандемије вируса Цовид19 могао уследити на јесен, Стручно - оперативни тим је затражио од свих здравствених и других установа да Градском штабу доставе комплетан извештај о ономе што им је неопходно, како би што спремније дочекали евентуално повећање броја оболелих. Оперативном тиму је овом прилком предочено да здравствени систем у Новом Пазару, према плану деловања у наредном периоду, а узимајући у обзир да је реч о регионалном центру, припрема 500 постеља за Цовид пацијенте, одговарајуће залихе кисеоника као и дезинфекционих средстава и заштитне опреме.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops