A- A A+

Три потенцијалне локације за новопазарски аеродром, пројекат вредан око 15 милиона еура

Нови Пазар ће добити свој аеродром, што је потврђено на састанку градоначелника Новог Пазара Нихата Бишевац са члановима делегације Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Повод састанка са помоћником министра за ресор ваздухопловства Зораном Илићем, помоћницом министра за архитектонску и стамбену политику Јованком Атанацковић и директором Аеродрома Србије Михајлом Здравковићем. Реализацију пројекта, чија је оквирна вредност 15 милиона еура најавио је средином јуна месеца потпредседник Владе Србије и министар Расим Љајић.

По речима градоначелника Нихата Бишевца, данашњи састанак је потврда континуитета у намери да Нови Пазар постане економско – привредни, културни и туристички центар региона.Прва фаза пројекта је израда планске документације.

„Изузетно значајан, у овом тренутку најзначајнији пројекат не само за Нови Пазар, већ и за развој читавог краја. Према плану, аеродром у Новом Пазару део је мреже Аеродрома Србије, а комплетан пројекат, као и трошкове одржавања аеродрома финансираће Влада Србије и ресорно министарство. Коначан одабир локације очекујемо ускоро, а предмет разматрања и процене су три локације“, казао је градоначелник Нихат Бишевац.

Локација ће, према речима Суата Љајића, директора Јавног предузећа за урбанизам Града Новог Пазара бити одабрана након деталних процена и усаглашавања стручних лица.
„Једна локација се налази у непосредној близини Побрђа, друга у Избицама, док трећа припада тутинској општини. Коначан избор зависи од много параметара и о томе ће одлучивати стручни тим. Неки од тих параметара су величина аеродрома и приступ локацији а наш следећи корак је израда планске документације“, казао је директор Предузећа за урбанизам Суат Љајић.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops