A- A A+

Додатних 15 милиона динара за услуге из области социјалне заштите

Град Нови Пазар определио је додатних 15 милиона динара за област социјалне заштите. Средства, која је обезбедило Министство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, додељена су лиценцираним пружаоцима услуга, на основу расписане јавне набавке а уговоре са представницима Центра за социјални рад, Друштвом за помоћ МНРО и Удружењем психолога потписао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.
“Из године у годину издваајмо све више средстава управо за социјалне услуге. Данас смо потписали три значајна уговора са удружењима у чијем је фокусу социо – хуманитарна делатност и брига о лицима са сметњама у развоју. Преко овог пројекта обезбеђен је посао за 69 лица а различитимуслугама биће обухваћено укупно 230 лица. Град је почетком године определио 39 милиона динара за област социјалне заштите, што је, са данашњим потписивањем уговора достигло значајну цифру од 54 милона и по издвајањима за ову област позиционирало Нови Пазар на сам врх листе градова и општина”, казао је овим поводом градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.
Помоћник градоначелника Енсар Шкријељ истиче да ће данашњим потписивањем уговора Центар за социјални рад средствима од 5 700 000 динара реализовати две усалуге социјалне заштите – помоћ у кући И саветодано терапеутске и едукативне услуге.
“Град осам година финасира услугу помоћ у кући али поптисани уговор значи да ће услуге геронто домаћица моћи да добије и један број лица са листе чекања. Посао је обезбеђен за десет нових геронто домаћица и три психолога. Психолози ће се, као и њихове раније ангажоване колеге, укључити и у рад Цалл центра за психолошку подршку грађанима и биће додатно на услузи грађанима”, рекао је Шкријељ.
Друштво за помоћ МНРО ће, у оквиру овог наменског трансфера од 4 милиона динара реализовати услугу предах породице и услугу дневни боравак.
“Овим услугама обухваћено је 65 корисника, а на њиховој рализацији ангажована су 32 радника. Град за потребе наших корисника увек има пуно разумевања и захвални смо на томе. Безбедност наших корисника нам је на првом месту па током ванредног стања Друштво није радило, услед немогућности да одређене мере примењујемо. Одређене услуге пружали смо онлине а надамо се да ћемо се ускоро, сви заједно, вратити уобичајеном функционисању”, истакла је секретар Друштва Лејла Делић.
Удружење психолога Нови Пазар је лиценцирани пружалац две врсте услуга социјалне заштите, које у континуитету реализује од 2016.
“Пет година кориасницима пружамо услуге лични пратилац детета и персонална асистенција. Овим услугама ће, у 2020. години бити обухваћено 48 корисника, за шта је предвиђен износ од 5 100 000 динара. Првенствено за наше кориснике, али и за све нас који смо у Удружењу ангажовани, потписани уговор значи обезбеђивање значајних средстава и велику помоћ. То конкретно значи ангажовање 19 сарадника – личних пратилаца и персоналних асистената са једне, и континуитет у преко потребној подршци за наше кориснике, са друге стране”, рекла је испред Удружења Марија Тиосављевић.
Удружење психолога је, осим додатне финансијкске подршке од Града даас добило и једну значајну донацију у виду неуро феед бацк уређаја. Преко уређаја биће, потпуно бесплатно код 140 деце, реализована терапијска метода праћења електричне активности мозга (ЕЕГ-а).

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops