A- A A+

Епидемиолошка ситуација стабилна, разматра се могућност отварања вртића

Услед смањења броја пацијената оболелих од инфекције вирусом Цовид 19, Градски штаб за ванредне ситуације Града Новог Пазара донео је одлуку о затварању привремене болнице за смештај лица са благом клиничком сликом, која се налазила у објекту Медицинске школе "Два хероја", потврђено је данас на седници Оперативног тима. До преуређења објекта школе у привремену болницу дошло је након проглашења пандемије у нашој земљи.
Како је раније одлучио Градски штаб за ванредне ситуације, даљу бригу о смештају и лечењу оболелих у потпуности преузима Регионални цовид центар у Новом Пазару.

"Разматрали смо могућност враћања појединих установа и нон Цовид режим и Медицинска школа је једна од њих. Прилив пацијената у Цовид амбуланте и Општу болницу је смањен. Иако је епидемиолошка ситуација стабилна, треба поштовати мере, избећи опуштање.
Што се тиче Медицинске школе, она ће до 1. септембра бити потпуно спремна за пријем ученика", казао је члан Оперативног тима Февзија Мурић. Он је подсетио да ће, у циљу обезбеђивања услова за почетак школске 2020/2021. године, основним и средњим школама у Новом Пазару бити подељене довољне количине дезинфекционих средстава. Количине натријум хипохлорида за ову намену обезбедило је Министарство пољопривреде Републике Србије.

"Осим о набавци дезинфекционих средстава, водићемо рачуна о њиховој правилној употреби, као и о начину уласка деце и наставника у школске објекте и изласку из њих", казао је Мурић. Након заседања Оперативног тима саопштено је да је у поступку разматрања могућност да вртићи на територији Новог Пазара почну са радом.
"Врло брзо ћемо знати колико је и када овај корак могуће реализовати. Реална потреба да вртићи почну да раде постоји, јер је много родитеља чију децу, док су на послу, нема ко да чува. Као и код функционисања школског система а зарад опште безбедности, када вртићи почну да раде, мораћемо се ослонити на одређене мере и препоруке Кризног штаба Републике Србије. Верујем да ћемо већ на следећем заседању знати када ће обданишта моћи да почну са радом", закључио је Мурић.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops