A- A A+

Штаб упутио апел грађанима да и током Бајрама контакте сведу на минимум

Како је према оцени струке епидемиолошка ситуација, упркос тенденцијама ка благом побољшању и стабилизацији још увек неповољна, Градски штаб за ванредне ситуације Града Новог Пазара је на последњем заседању усвојио препоруку и упутио апел грађанима да током обележавања предстојећег Курбан бајрама контакте сведу на најмању могућу меру.

Са новопазарским угоститељима постигнут је договор о усклађивању локалних са републичким мерама, а везано за рад угоститељских објеката. Посебан режим рада кафића И ресторана важиће током бајрамских празника.

“Рад кафића и ресрторана на отвореном дозвољен је до 23 сата, а рад у угоститељским објектима затвореног типа до 21 сат. Договор је постигнут и на састанку са угоститељима, па ће током Бајрама рад кафића и ресторана бити ограничен до 15 сати, и то је мера која важи за петак, 31. јул, суботу 1. и недељу 2. август. Жеља нам је била да заједнички, елиминацијом вечерњих излазака, смањимо могућност окупљања људи. Јединствено одговорни доћи ћемо до циља, да окончамо актуелну ситуацију”, казао је члан Градског штаба Февзија Мурић.

Члан Градског штаба Февзија Мурић је подсетио да су на здравственим радницима велики терет и одговорност, а да упркос свему пожртвовано раде свој посао, што доказује изостанак пријава заштитнику права пацијената од стране грађана.

“Апелујем на грађане да, као пацијенти или корисници здравственог осигурања а у ситуацији када су претрпели штету, искористе своје право да случај пријаве заштитнику права пацијената или зсштитнику права осигураника - надлежнима у РФЗО. Немамо званичних жалби и заиста у том делу сви заједно можемо бити задовољни”, казао је Мурић.

Наредбом Штаба за ванредне ситуације Градска управа ће уплатити још 1.000.000,оо динара на жиро рачун Дома здравља Нови Пазар.
Наведена средства ће се користити за куповину лекова грађанима у апотекама Дома здравља Нови Пазар, као помоћ у борби против заразне болести ЦОВИД-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2, а све у циљу превазилажења тешке ситуације на територији града Новог Пазара.
Оперативни тим и координатор Албин Шкријељ ће вршити набавку и дистрибуцију лекова до становништва са територије града Новог Пазара, као помоћ у борби против заразне болести ЦОВИД-19.

За све информације заинтересовани грађани се могу обратити у приземљу Градске управе, канцеларија СУБНОР-а (Оперативни тим-координатор Албин Шкријељ ) од 08х до 14х сваког радног дана или на бројеве телефона: 020/311-902, 063/178-33-17, 065/564-06-36, 061/165-35-14.
Градски штаб за ванредне ситуације донео је још низ одлука на основу којих града издваја средства за борбу против епидемије ЦОВИД19:

Износ од 909.340,00 РСД за трошкове смештаја и исхране лекарског тима Босне и Херцеговине.

Износ од 477.600,оо динара за дезинфекциони тунела за потребе Војске.

Износ од 325.920, 00 РСД за исхрану волонтера и медицинског особља интезивног Одељења за време Цовид-19.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops