A- A A+

Одржана седница Стручно - оперативног тима

Директор Завода за јавно здравље у Новом Пазару др Шефадил Спахић показао је данас новинарима како је изгледао други пик првог таласа корона вируса у Новом Пазару.

Он је након седнице Стручно-оперативног штаба представио графикон на којем се види да је број оболелих свакодневно почео да расте 9. јуна, а да је након 4. јула опао.

“Највећи број инфицираних корона вирусом у овом граду током другог пика првог таласа забележен је 4. јула, када је било преко 120 новозаражених”, казао је Спахић.

У првом таласу, како је објаснио, који је трајао 41 дан, заражене су 153 особе, односно просечно четири дневно.

“Након тога смо имали период наглог скока, што је трајало 24 дана и тада је 660 особа инфицирано, што је просечно 27 дневно. Пик је био 4. јула, када смо у једном дану имали преко 100 новоинфицираних”, истакао је Спахић.

У последњих 14 дана било је 93 новооткривена случаја што говори да долази до благог пада и стабилизације епидемиолошке ситуације.

“Ипак, следеће недеље очекујемо одређена колебања, јер још увек има клицоноша”, додао је Спахић.

Он је рекао да из дана у дан расте број особа код којих су откривена антитела, али да је још увек непознато колико дуго се она задржавају у организму и штите га.

Спахић је новинарим објаснио да има довољно ПЦР тестова и да се дневно на анализу шаље 180 брисева што је вишеструко више него што то ради Краљево.

Он је још једном апеловао на све грађане Новог Пазара да се придржавају прописаних мера, да носе маске, одржавају дистанцу и избегавају контакте,м јер је неопходна одговорност сваког појединца.

Градоначелник Нихат Бишевац, такође, је апеловао на грађане да буду одговорнији и објаснио да је Стручно-оперативни штаб данас разматрао бројне мере како би се превентивно реаговало и спречило ширење корона вируса.

“Према броју хоспитализованих у Регионалном ковид центру рекло би се да се ситуација стабилизује, али она је и даље тешка”, казао је градоначелник Бишевац и наздравио главу и изјавио саучешће породицама преминулих.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops