A- A A+

Одржан иницијални састанак за формирање Независне комисије за утврђивање броја умрлих

Иницијални састанак са циљем формирања Независне комисије за утврђивање броја умлих услед епидемије вируса Цовид 19 одржан је данас. Задатак Комисије је да утврди и презентује све чињенице у вези са епидемојом на територији града Новог Пазара. Састанку су присуствовали представници свих релевантних политичких странака: Санџачке демократске партије, Српске напредне странке, Странкедемократске акције Санџака и Странке правде и помирења, представници цивилног друштва и медија.

„Циљ је био да чујемо предлоге о саставу и броју комисије, као и предлоге везане за методологију рада те комисије. Реч је о иницијалном састанку са намером да утврдимо даље кораке у циљу сазнавања истине и намером да јавност са том истином упознамо“, казао је градоначелник Новог Пазара и командант Штаба за ванредне ситуације Нихат Бишевац.

„Нама је у интересу да сви релевантни фактори, уједињени чланством у комисији, утврде чињенице и одаберу најефикаснији начин рада. Данашњи предлози су евидентирани и биће прослеђени свим присутнима у писаној форми“, казао је градоначелник Бишевац, истичући да добра воља да се истина сазна постоји и упутио апел да се моментима сузбијања епидемије све политичке борбе оставе и било какве разлике оставе по страни.

Представник БКЗ и кандидат за одборника испред Странке правде и помирење, Адмир Муратовић, који је демонстративно напустио састанак, а потом се вратио како би медијима дао изјаву, оптужио је Кризни штаб и градоначелника Нихата Бишевца лично, да су, како је казао, кријући истину извршили ”злочин с предумишљајем”. Поводом Муратовићевих навода да је "градоначелник 15. јуна знао да је Цовид позитиван", градоначелник ће се сутра обратити јавности, презентујући уједно и медицинску документацију која ове наводе демантује. Градоначелник Нихат Бишевац истакао је више пута овим поводом да је "оптужба без доказа и основе не само вид злоупотребе медијског простора, већ и грех, чега би бивши имам морао бити свестан".

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops