A- A A+

Штаб донео нове мере помоћи грађанима

Градски штаб за ванредне ситуације издао је наредбу о једнократној помоћи у износу од 10.000, РСД за једнородитељске породице, особе са инвалидитетом, особе са сметњама у резвоју и чланове њиховог домаћинства који су оболели од заразне болести ЦОВИД-19. Документација ће се достављати Оперативном тиму (канцеларија СУБНОР-а).
Такође, донета је наредба штаба да се са посебног Цовид рачуна Дому здравља уплати 1.000.000,00 РСД у сврху набавке лекова грађанима слабијег материјалног стања у апотекама Дома здравља. Набавку и дистрибуцију лекова ће вршити Оперативни тим, чији је координатр Албин Шкријељ. Градоначелник је казао да је разлог донешења ове одлуке да се помогне грађанима слабијег материјалног стања који нису обухваћени мером помоћи од 10.000, РСД.
Начелнику Градске управе издата је наредба да у што краћем року изврши сваку набавку за потребе здравственог система Нови Пазара када Општа болница, Дом здравља и Завод за јавно здравље, када они то затраже.

Градоначелник Нихат Бишевац казао је да је Градски штаб за ванредне ситуације издао је наредбу Регионалним здраственом центру да достави Извештај о укупном броју преминулих од почетка епидемије у Општој болници у Новом Пазара од последица заразне болести ЦОВИД19, односно касније Регионалном центру Нови Пазар, са назнаком колико је од тог броја из Сјенице, Тутина и других градова и општина. „Доставили смо ЈКП „Чистоћа“ да достави податке о броју џеназа и сахрана од почетка епидемије, као и податке за прошлу годину, како би се упоредили статистички подаци.“, казао је градоначелник.

Након седнице, одржана је конференција за новинаре на којој су на питања одговарали градоначелник Нихат Бишевац и директор Дома здравља др Ервин Ћоровић.
„Ситуација је тешка, али можемо да кажемо да је стање стабилизована. Имамо мање оболелих у ЦОВИД центру, али нема места опуштању. Морамо да поштујемо све мере, како Ребуличког штаба, тако и мере Градског штаба за ванреден ситуације.“
Објашњавајући резултате брзог теста, др Ћоровић је казао да се половина позитивних резултата брзих сериолошких тестова из крви односи на ИГМ и ИГГ. „ Отрприлике половина позитивних резултата се односи на ИГГ што значи да су пацијенти у активној фази болести, док ИГГ значи да су пацијенти дошли у сусрет са вирусом, прележали и створили антитела. Свима је одређена мера самоизолације док се не добију резултати ПЦР теста.“, рекао је дирекор др Ћоровић.
Одговарајући на питање у вези са препорукама штаба у вези са контактима на хатарима и током предстојећем Бајраму, градоначелник је казао: „Свакако је наша преопрука да се контакти смање током хатара као и посете током Бајрама због ситуације које нас је задесила.“
Градоначелник је најавио формирање независне комисије.
„Нама је циљ да се истина сазна, и о томе смо говорили на Градском штабу. Желимо да све буде доступно јавности. Ви знате да је град у последње две године од 145 градова и општина заузима друго место по транспарентности и да ми константо тежимо томе. Из тог разлога, желимо да формирамо независну комисију која ће се бавити сазнавањем истине о броју умрлих. Позивамо све вас и све заинтересоване да се придруже. Ова комисија ће се састојати од представника политичких партија, верских и грађанских организација, медија. Ми немамо шта да кријемо и желимо да се сазна истина. Апелујем на све вас да због истине, формирамо једно независно тело које ће утврдити истину и упознати јавност са њом.“, каза је градоначелник Бишевац.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops