A- A A+

Први дан на послу након короне, градоначелник Новог Пазара за Б92.нет: Тешко ми је као градоначелнику и човеку

Градоначелник Новог Пазара враћа се на посао након што је прележао коронавирус. Одговара на питања о стању у граду који води, као и да ли осећа одговорност.

"Нажалост, многи наши суграђани су изгубили животну битку са овом опаком болешћу. Желим породицама које су изгубиле своје најмилије да изјавим саучешће, а свима оболелим желим брз опоравак", казао је.

Упитан колико је тешко бити на челу града који је био у критичној фази када је реч о коронавирусу, он одговара:

"Тешко је, наравно, и осећам се доста лоше због тога што се ситуација са Цовидом-19 овако развила у нашем граду. Тешко ми је као човеку и као градоначелнику. Верујем да је једнако тешко и свим мојим колегама из других градова који се суочавају са овом ситуацијом која је потпуно оковала читаву земаљску куглу, чак И најразвијреније и најбогатије државе. Сигурно је да свет више неће бити исти."

На питање шта га највише погађа у овим тренуцима и шта му најтеже пада, Бишевац каже да је то смрт сваког његовог суграђанина.

"Призори које гледам сваког дана. Сваки пут када сазнам податк о броју умрлих и заражених,то је сигурно нешто што ми, заиста,најтеже пада. Мислим да је сваком моралном човеку, свакоме коме је стало до живота суграђана, много тешко. Нажалост, очигледно је да и неки којима је свеједно и који у оваквом тренутку показују сву своју себичност покушавајући да све пребаце на терен политике. То ми, такође, веома тешко пада", рекао је он.

А на питање да ли осећа и неку врсту личне одговорности, Бишевац каже "апсолутно".

"Осећам одговорност, као и сваки искрени градоначелник и човек,и то искључиво према грађанима свог града.Према људима који су ми поново указали огромно поверење. Годинама уназад изграђивали смо заједно Нови Пазар. Моји Пазарци су посебни, Пазар је специфичан град, пун међусобног разумевања, поштовања,солидарности и толеранције. Ја сам урадио све што сам могао, што је било у мојој надлежности и могућности, уз отежавајућу околност да сам био Цовид-позитиван. Међутим, испоставило се да са овим вирусом, начином на који се преноси и оним што оставља иза себе, увијек вам се чини да сте могли да урадите више", каже градоначелник Новог Пазара.

Пошто је Нови Пазар једно време био у жижи интересовања јавности због броја оболелих, али и негодовања једног броја грађана, питање које му је постављено је и да ли у свему постоји и злоупотреба ове ситуације у политичке сврхе?

"Ја желим да се промовише само истина, каква год она била. То је најјачи адут и највећи пријатељ сваког човека. Мислим да сада није тренутак да се бавимо политиканством на нивоу како су то неки показали. Некад имам осећај, тешко ми је да то кажем, да некима који покушавају да дођу до власти, ништа није свето. То је крајње неодговоран приступ ситуацији у којој се налазимо. Увек ће бити људи ниског морала који ће било коју кризу, па и ову у којој се боримо за животе људе, користити у сврху политичких промоција и политичарења. Измишљањем, подметањем, лажима и извртањем чињеница. Време је најбољи суд. Мој фокус су увек грађани Новог Пазара. У овој тешкој ситуацији треба да будемо јединствени, да оставимо по страни све разлике, пре свега политичке идруге. Само заједно можемо изаћи са што мање последица", рекао је градоначелник Новог Пазара..

Према речима Бишевца, град је од почетка епидемије овог вируса у нашој земљи ставио на располагање сва своја јавна предузећа и ресурсе за потребе Опште болнице, Дома здравља и завода за јавно здравље, као и за помоћ грађанима Новог Пазара.

"Град је у оквиру својих надлежности радио на многим пољима, од набавке опреме за болницу и Дом здравља, куповине и распоређивања дезинфицијената на неколико јавних места, прописивања минималног броја радника у јавним установама да би се избегло ширење вируса, прописали смо мере предострожности, обавезали наредбом ЈКП Чистоћа да свакодневно врши дезинфекцију простора у и око Градске болнице. Обезбедили смо све потребне ресурсе за несметано функционисање кључних институција. На основу наше иницијативе обезбеђено је присуство војске са свом пратећом покретном опремом у кругу Опште болнице, уступили смо возила и возаче здравственим установама, донели наредбу о хитним превентивним мерама против ширења вируса Цовид-19 забранама за рад свим установама и објектима у чијим просторијама је могло доћи до заражавања и ширења болести, формирали смо Оперативни тим за кординацију хуманитарним активностима, наложили смо ЈКП Градска чистоћа да ослободи од плаћања погребних трошкова све породице чији су чланови преминули од последица заразе вирусом Цовид-19", наводи Бишевац и додаје:

"На наш наменски рачун стижу уплате свакодневно, и сав тај новац ће бити стављен у функцију борбе са вирусом и последицама које је оставио. Јавност свакодневно обавештавамо о средствима уплаћеним на наменски рачун, као и о начину трошења истих. Свакога дана радимо на новим решењима и полако се сви враћамо на своја радна места."

Упитан која је његова порука грађанима данас, Бишевац каже да је то више његова искрена захвалност свим дивним људима из града.

"Овој нашој младости, храбрости, волонтерима и волонтеркама треба бити поносан на ово како ми помажемо једни другима, оволика солидарност, хуманост, брига о слабима, немоћнима, онима слабијег

материјалног стања, ово је права слика нашег града. Желим да истакнем моју велику захвалност нашој дијаспори која нам је много помогла и која нам помаже свакодневно. Нашим приватним предузетницима који су изашли у сусрет по ко зна који пут. Неизмерно хвала свим нашим лекарима и медицинском особљу, на надљудској борби за сваки живот, свим лекарима и медицинском особљу из других градова Србије који су оставили своје породице и ризикују своје животе да би нама помогли. Огромна помоћ нам је стигла и из пријатељске и братске државе Турске, стижу нам лекари и медицинско особље из БиХ. Неизмерно се захваљујем свима који су нам помогли и надам се да ћемо све ово запамтити и бити у прилици да то добро вратимо", рекао је он.

"Поштено је рећи да нам значајна средства стижу и од надлежних институција и свих одговорних у земљи, без чијих помоћи не бисмо могли да изнесемо терет ове тешке борбе. За све грађане имам неколико порука. Пре свега, да поштују мере и препоруке лекара и кризног штаба. Дани пред нама су јако важни и битно је да се придржавамо мера, смањимо међусобне контакте на минимум и предузмемо све радње како бисмо првенствено помогли једни другима и допринели да се ситуација стабилизује и на тај начин растеретимо лекаре и комплетан здравствени систем, те да сачувамо сваки живот и што пре изађемо из овог тешког стања", закључио је градоначелник Новог Пазара.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops