A- A A+

За болницу кључна кадровска помоћ, донирани регулатори за кисеоник

Новопазарска Општа болница добија кадровску подршку из других здравствених установа широм Србије, у циљу лечења пацијената заражених коронавирусом. Да ће се ситуација у Новом Пазару уз подршку медицинског особља из Крагујевца и Краљева стабилизовати, верује и потпредседник Владе Србије и министар Расим Љајић, који је присуствовао уручењу донације Општој болници. Донација се састоји од 50 регулатора за кисеоник, а реализована је на иницијативу две Новопазарке.

“Помоћ која нам стиже из других болничких центара, пре свега из Крагујевца и Краљева драгоцена је да успоставимо систем и актуелну ситуацију стабилизујемо, верујем у наредних десетак дана. Свака помоћ је добродошла у оваквој ситуацији, бло да је реч о медицинској или заштитној опреми. Оно што је ипак центру најпотребније јесу медицински радници, лекари различитих специјалности и медицинске сестре. То у овом тренутку решава акутни проблем са којим се суочавамо”, казао је потпредсдник Владе Расим Љајић.

Према речима директора Опште болнице др Меха Махмутовића, ситуација је под контролом захваљујући подршци Минисарства здравља.

“Пола болнице је Ковид, пола нон-ковид. Прераспоређени су доктори и сестре са свих других одељења. Ту су сад и интернисти и хирурзи И физијатри и реуматолози. Кожни доктори, сви су ангажовани, сви доктори опште праксе који су овде. Сви су ангажовани уз ове стручњаке који нам долазе са стране и који имају мало више искуства у томе. Борба је да пацијенти не дођу до респиратора. У томе имају велику помоћ стручњака из Крагујевца и Краљева”, рекао је др Махмутовић, директор Опште болнице.

Новопазарци се са насталом ситуацијом боре различитим иницијативама. Две суграђанке прикупиле су за 24 часа преко 36 хиљада евра новчаних средстава, од којих је издвојен новац за набавку регулатора за кисеоник. Донација је данас уручена болници.

"Ми смо успели да обезбедимо 50 регулатора за кисеоник, од којих је 45 донација грудном одељењу, а 5 регулатора инфективном одељењу”, казала је Новопазарка Селма Хасић- Манић, овом приликом.
Помоћ болници могу да пруже и волонтери.

“Из разговора са директором Опште болнице смо сазнали да им је
најпотребнија физичка радна снага. Сви млади момци, мушкарци који немају хроничних болести могу се јавити сваког дана од 7 до 9 ујутру. За све њих биће обезбеђена комплетна заштитна опрема”, казала је Нерма Зекић –Хоћанин, једна од иницијаторки акције.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops