A- A A+

У Новом Пазару отворен Регионални иновациони старт уп центар

Нови Пазар добио је Дом за развој ИТ сектора и индустрије у овом делу земље. Отворен је Регионални иновациони старт уп центар. Како је приликом свечаног отварања казао потпредседник и минстар у Влади Расим Љајић центар је претеча научно технолошком парку који ће у наредном периоду бити отворен у Новом Пазару.

Потпредседник Владе и министар Расим Љајић изразио је у верење да ће добре идеје и добра софтверска решења одлазити из Новог Пазара. Потенцијали су, каже, велики с обзиром да се ради о најбрже растућој индустрији, а њено учешће у извозу и трговини су, објашњава, немерљиви.

Планови су озбиљни, па ће, објашњава Регионални иновациони старт уп центар бити претеча научно технолошком парку, казао је министар Љајић.
Да је Нови Пазар једна од локалних самоуправа са најбржим развојем предочено је и раније. У складу са тим овај град постаје и нови технолошки центар. ’’Иновациони старт уп центар јесте будућност и покретач развоја привреде Новог Пазара’’ објашњава градоначелник Нихат Бишевац.

Координатор Регионалног иновационог старт уп центра, професор Шемсудин Плојовић каже да ит индустрија у Новом Пазару од данас име своју адресу, те да ће под једним кровом спојити младе и ит сениоре.
Сениор софтвер инжењер Енвер Бишевац казао је да је Регионални иновациони старт уп центар превазишао његова очекивања, те да је у предности у односу на друге у земљи.

Млади, студенти информатике и програмирања, будући ит сртучњаци добили су не само савремен простор и најбољу опрему, већ и менторску подршку. Простор ит стручњацима, и онима који ће то постати, пружа велике могућности и осмишљен је на начин да садржи радни али и простор за едукацију, мултимедијалну учионицу и салу.

Регионални иновациони старт уп центар је, кажу, место где ће све њихове идеје бити реализоване.
Регионална развојна агенција Санџака СЕДА, према речима њеног директора Самира Качапора пратиће рад центра до тренутка када он постане самоодржив, што ће, каже, бити веома брзо.
Регионални иновациони старт уп центар представља будућност и покретач развоја привреде Новог Пазара.Његовим отварањем младима су пружени услови да остану у свом граду, обезбеде себи екзистенцију и помогну у развоју овог краја.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops