A- A A+

Стигла помоћ за здравство из Турске

У Нови Пазар је стигао шлепер са медицинском опремом коју је Турска послала као помоћ у борби против коронавируса.
Медицинска опрема остаће Општој болници у Новом Пазару, а заштитна опрема биће подаљена околним градовима, од Прибоја до Краљева. Реч је о контигенту помоћи коју су по налогу турског председника Реџепа Тајип Ердогана организовали турско Министарство здравства и Веће за пословну сарадњу Турске и Србије.

„Ово је други камион који је стигао у Србију. Пролазимо кроз тежак период, када се морамо придржавати свих донетих мера и бити одговорни. Турска ће увек бити уз Србију и Санџак, као што је била и до сада“, казао је амбасадор Турске Танжу Билгич.

Лекари истичу важност медицинске опреме. Општа болница је регионални медицински центар и јачање њиних капацитета је приоритет.
„Стигли су веома важни апарати, као и 30 кревета, који имају три мотора и корсите се у интензивним јединицама. Добили смо и петанеаст монитора и другу опрему, која ће значајно подићи квалитет услуга у нашој Општој болници“, казао је др Муамер Бачевац.

Директор Опште болнице др Мехо Махмутовић подсетио је да је у здравству све боља сарадња две земље, али и на пољу науке. Он се осврнуо и на привредну сарадњу.
„Председници Ердоган и Вучић су направили добру сарадњу. Трговинска размена је све боља“, оценио је Махмутовић.

Поделу заштитне опреме, осталим општинама у Санџаку, координираће Бошњачко национално вијеће.

Градоначелник Нихат Бишевац захвалио се за помоћ која је стигла у Нови Пазар.

Пимопредаји је присуствовао и министар и потпредседник Владе Расим Љајић.
Бригадири Омладинске радне акције ОРА 2020. су помогли да се опрема истовари и распореди.

У контингенту помоћи, који је стигао из Истанбула између осталог, налази се десет монитора за пацијенте, десет пулсоxyметара, десет УВ стерилизацијских лампи, 50 регулатора оксигена, један видеоларингоскоп, три ларингоскопа, три хируршка аспиратора, 400 комплета болничких постељина, 30 кревета за пацијенте интензивне неге, 20.000 заштитних маски, 2.000 заштитних комбинезона, 1.500 визира произведених у омладинским центрима Министарства спорта и младих Турске, те 30.000 маски, 100 кутија од по 12 комада 350-милилитарских сапуна за руке, 110 кутија од по 60 комада 150-милилитарских дезинфицијенаса за руке те 120 кутија са по 12 влажних ручника.

 

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA