A- A A+

Станови за избеглице из БИХ и Хрватске у Новом Пазару

У Новом Пазару је 20 избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске добило кључеве за нове станове.

Ове породице “кров над главом” су добиле у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Републици Србији, који финансира највећим делом Европска унија, али и САД, Немачка, Норвешка, Швајцарска, Италија, Данска, Турска, Луксембург, Шпанија, Кипар, Чешка, Мађарска, Румунија и Словачка.

Свечаној додели кључева присуствовали су министар спољних послова и први човек Канцеларије за интеграцију избеглиаца Ивица Дачић, министар Расим Љајић, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, као и представници више институција и организација, које учествују у реализацији овог пројекта. Министар и потпредседник Владе Дачић је рекао да је овај програм настао у доброј вери да правде ипак има и да најугроженије избегличке породице морају бити трајно стамбено збринуте.

Он је истакао да је до сада широм Србије усељено и трајно збринуто више од 4.500 породица, од планираних 7.537, управо захваљујући ангажману и преданом раду свих актера који учествују у реализацији Регионалног стамбеног програма.

“Влада Србије вредно ради на бољем положају свих наших градјана, без обзира на њихову националну или конфесионалну припадност. Снажно стојимо иза идеје једнакости и слободе, марећи за сваку појединачну судбину подједнако. Сваки живот – нама је важан. Тако ће остати и убудуће”, истакао је Дачић, који је и председник Комисије за координацију процеса сталне интеграције избеглица Владе Србије.

Министар  и потпредседник Владе Расим Љајић рекао је да је Србија на добром путу да реши стамбене проблеме избеглица и стави тачку на оно што је део ратног наслеђа из 90-тих година, захваљујући помоћи међународне заједнице, Европске уније, Владе Србије и Комесеријата за избеглице.

“Нови Пазар је тада широм отворио врата свим избеглицама без обзира на веру и нацију, а Новопазарци су свима излазили у сусрет не питајући их ко је ко и одакле долази. Ми немамо ни мора, ни нафте, ни злата, али имамо гостопримство, солидарност, отвореност и молим вас да то чувамо као традицију која ће додатно обогатити овај град”, рекао је министар Љајић.

Регионални стамбени програм је заједнички вишегодишњи програм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, чији је циљ обезбеђивање трајног стамбеног решења за најугроженије избегличке породице у региону.

У име породица, које имају пребивалиште у овом граду, донаторима се захвалила Слађана Ђерковић, избеглица из Хрватске, која од 1993. године живи у Новом Пазару.

“Живим као подстанар са двоје деце већ 25 година, самохрана сам мајка и радим у Општој болници. Данас за све нас почиње нови живот. Искрено смо захвални и срећни што ћемо после две и по деценије.

Локална самоуправа у Новом Пазару обезбедила је земљиште и пратећу инфраструктуру за изградњу овог стамбеног објекта, а градоначелник Нихат Бишевац рекао је да од данас у овом граду нема избегличких породица које нису решиле стамбено питање.

“Град у сарадњи са Владом Србије наставља решавање стамбеног питања интерно расељених особа, повратника из реадмисије и социјално угрожених породица. Раније смо изградили 33 монтажне куће за интерно расељене Роме са Косова, а у току је пројектовање зграде са 54 стана за социјално угрожене особе”, рекао је градоначелник Нихат Бишевац.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић рекао је да у овом стамбеном објекту неће живети Срби и Бошњаци, већ мирно и сложно људи и комшије.

“Нови Пазар је прошао кроз тешка искушења 90-тих година, али и кроз векове. У овом граду се грли Алтун-алем џамија са Петровом црквом, Ахмед- војводина џамија са Сопоћанима, Голија и Рогозна. Имате добре људе, овде живи фин и добар свет”, рекао је Цуцић.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops