A- A A+

Председник Вучић најавио ауто пут кроз Санџак и бројне пројекте

Председник Александар Вучић посетио је данас Нови Пазар.

Потпредседник Владе и министар Расим Љајић , који је и домаћин председнику Републике Србије Александру Вучићу и делегацији Владе, казао је да би било сувишно говорити о значају овог дана за Пештерску висораван, Карајукића бунаре и сва села која гравитирају том делу Пештери.

Министар Љајић је казао да је много људи желело да данас буде у Карајукића бунарима, да дође у знак захвалности председнику Вучићу и Влади Србије, за све што се сада ради.

”Нико није веровао да ће се ово реализовати. До јуче нико није веровао. Многи су обећавали да ће се завршити овај пут, заправо ови путеви и од тога није било ништа. Сада се остварује оно што су многи житељи Пештерске висоравни очекивали. Ово су путеви наде, путеви живота и ми данас не причамо ни о каквој политици, већ о ономе што је охрабрење за људе да овде остану и да живе. Показали смо да ни један део земље није заборављен, није запостављен. Према томе, оно што смо сада урадили јесте прекретница за живот људи на Пештерској висоравни” казао је министар Љајић.
Он је најавио наставак активности важних за житеље тог подручја.
”Треба да решимо проблем са снабдевањем електричном енергијом, проблем старе електро-мреже и да решимо овај проблем који је у току реализације, а то је пештерски водовод и водоснабдевање свих села овог краја, укључујући и тутинску и сјеничку општину” објаснио је потпредседник Владе Расим Љајић.

Говорећи о значају Вучићеве посете и изградњи путева на Пештери, министар Љајић је казао да се о свим деловима Србије води подједнака брига, те да ће путеви бити завршени пре зиме.

"Данашњим доласком председник Вучић је доказао колико мисли на овај крај, колико брине за људе овог краја. Заправо ви сте својим доласком показали огромну захвалност, коју сви заједно дугујемо за ово што је данас и што ће наредних дана бити урађено. Ови путеви биће завршени пре зимске сезоне и неће бити више разлога да сумњате, јер јуче кад сам пролазио овде многи су још вртели главом, сумњајући да ће ишта од овога бити. Сада је ово реалност, стварност. Оно што смо вам обећали, данашњим доласком председника Вучића и потпредседнице Владе Зоране Михајловић ми практично и реализујемо” казао је на крају потпредседник Владе Србије и министар Расим Љајић.
Председник Републике Србије Александар Вучић дочекан је аплаузима и овацијама од сране житеља Карајукића бунара и осталих села која гравитирају том делу Пештерске висоравни. Казао је, обраћајући се мештанима, да је пријатно изненађен лепотом пештерског краја у којем живе добри људи, упркос томе што у претходних 70 година није пуно тога урађено.
”Ја знам да Расиму када дођем, и када треба да се негде појави са мном, није једноставно јер увек постоји то да ме, због ствари за које сам бар једним малим делом крив, људи доживљавају на мало другачији начин и другачијим емоцијама, али ја сам говорећи једном у Пазару рекао, посебно вама драги Бошњаци и Бошњакиње, да водите рачуна о нечијим делима, да водите рачуна о томе шта ћемо да урадимо” поручио је председник Србије Александар Вучић.
Он је, говорећи о до сада урађеном, подсетио на све активноси током пандемије вируса ЦОВИД 19, председник Вучић је посебно истакао да је Општа болница у Новом Пазару данас боље опремљена од оболница у много већим градовима региона, а не само Србије.
”Дошао сам да вам кажем да ћемо овде да подижемо и путеве и комплетну инфраструктуру, водовод и канализацију, све оно што нисте сањали. Биће бројних улагања. Радићемо реконструкцију пута Нови Пазар – Рибариће, у дужини од 24 км, у вредности од око 530 милиона динара. Урадили смо 95% пута Сјеница - Аљиновићи и 13,8 км, остаје нам 43 км од Новог Пазара до Сјенице, што ће бити око 12 милиона за тај пут. Такође ћемо реконструисати пут Рашка - Нови Пазар. И оно што је за вас од пресудног значаја, то је да радимо овај правац од Раждагиње до Буђева али правац од Угла до Расног, дакле преко Карајукића бунара и Тузиња’’ истакао је председник Вучић.

Изградња ауто пута, међутим, житељима овог краја суштински ће променити живот, казао је председник Вучић.

’’Ми ћемо у наредним месецима потписати уговор за изградњу ауто пута од Пожеге до Брњице а затим до Бољара, и то ће да промени све на Пештери. Пут ће да значи долазак компанија, долазак инвеститора и тада ће вам бити близу и Београд и Сарајево. Тада ће вам све бити близу и бити потпуно другачије’’ казао је председник Србије Александар Вучић.

Он је на крају поручио присутнима да сагледају све учињено у последњим деценијама и да на основу тога суде ко је највише урадио за развој овог краја.
Посету Пештери и овом крају председник Републике Србије Александар Вучић наставио је обиласком деонице пута Нови Пазар - Тутин, чија реконструкција је у току.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops