A- A A+

Укинута ванредна ситуација на територији града Новог Пазара, апел грађанима да поштују препоруке Владе

Након шездесет пет дана од проглашења,  укинута је ванредна ситуација у Новом Пазару, одлучено је данас, на другој редовној седници Градског штаба за ванредне ситуације. Иако епидемија вируса Цовид 19, због кога је ванредна ситација и уведена, још увек траје и у свету и код нас, епидемиолошка слика у Новом Пазару се, према процени струке, полако смирује.

„Надам се да нас очекује гашења вируса. За нама су изузетно тешки дани у току којих смо имали циљ да заштитимо живот и здравље наших грађана, сваког  човека појединачно.То што смо за месец дана имали шест регистрованих случајева новозаражених вирусом, потврђује да се ствари смирују, али апелујемо на грађане да се и даље у потпуности приџавају препорука Владе Србије, да воде рачуна о неопходној дистанци, користе заштитна средства, пре свега маске и рукавице, водећи рачуна о хигијени и дезинфекцији“, казао је директор Завода за јавно здравље Нови Пазар, др Шефадил Спахић.

„Молимо суграђане да послушају савет медицинске струке и да се током предстојећег Бајрама не опусте, да не забораве на бројку од 98 лица заражених вирусом, од чега смо имали и три инфекције са смртним исходом“, поручио је директор Завода за јавно здравље др Шефадил Спахић.

Позив суграђанима да током бајрамских дана воде рачуна о личном издрављу људи око себе и да се не окупљају путио је и градоначелник Нихат Бишевац.

„Замолио бих суграђане да буду опрезни, да одговорношћу и поштовањем преопрука штите себе и друге.  Овом прилком желим да захвалим свима који су допринели да пребродимо тешку ситуацију. Пре свега захвалност лекарима, који су допринос дали са прве линије фронта и који ће то чинити и даље, јер епидемија траје. Наши привредници из Новог Пазара и дојадпоре су као и много пута до сада положили испит солидарности. Све капацитете ставили су на располагање установама. Не заборавимо волонтере, хуманитарне организације које су захваљујући доброј међусобној сарадњи и координацији Цалл центара радиле као једна. Први смо формирали Цалл центар, Цовид болницу. Не треба заборавити ни допринос јавних предузећа. Настојали смо да упркос ванредном стању све нормално функционише и сада могу рећи да смо адекватно одговорили задатку у жељи да са што мање последица изађемо из тешке ситуације ”, рекао је градоначелник Бишевац.

Према речима Насера Црновршанина,  руководиоца Одељења за ванредне ситуације одлуке на локалном нивоу су доношене у складу са мерама Владе и проценом стања на терену.

“Сви заједно положили смо један озбиљан испит. Да буде тако, Град је предузео све што је могао и уложио изузетно значајна финансијска средства. Активно смо радили на сви пољима, од дезинфекције јавних површина до оснивања привремене Цовид болнице, до чега је дошло на иницијативу потпредседника Владе и министра Расима Љајића”, казао је Црновршанин.

На седници Градског штаба усвојена је, између осталог и одлука да се зарад безбедности основаца и средњошколца који у наредном период  полажу матурске  или поправне испите, обезбеди 4000 заштитних маски и исто толико пари рукавица.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops