A- A A+

Започета изградња друге куће за повратнике, дом и за породицу у Паралову

У оквиру пројекта "Нови Пазар за боље услове живота интерно расељених лица и повратника по Споразуму о реадмисији" који град реализује у партнерству са Муслиманским хуманитарним друштвом "Мерхамет", а уз подршку Делегације Европске уније и Комесаријата за избеглице Републике Србије, почела је изградња куће и за петочлану породицу Џидић, у којој живи троје малолетне деце.

"У суботу је постављен темељ за прву од 8 кућа у оквиру пројекта. Данас смо овде у Паралову, где живи породица повратника из Немачке а истовремено изградња кућа почиње на још две локације. породице које су ово право оствариле су пресрећне, јер доћи до свог дома и до посла је најзначајнији корак у животу сваког човека. Посебно смо срећни што у овој породици живи троје, а у породици у Селсковцу, где је кућа започета у суботу, чак шесторо деце", казао је координатор пројекта и члан Градског већа Февзија Мурић.

Пројекат "Нови Пазар за боље услове живота интерно расељених лица и повратника по Споразуму о реадмисији" састоји се из три врсте грантова: грантове за куће, грантове за грађевински материјал и за економско оснаживање. Услови за изградњу куће, према објављеном јавном позиву били су: парцела у власништву, да по регулационом плану за парцелу може бити издата грађевинска дозвола и да има приступ инфраструктурној мрежи - електромрежи, водоводној и канализационој мрежи, у циљу добијања употребне дозволе.

Кроз овај пројекат, четрнаест кандидата добило је средства од по 1500 еура за покретање сопственог бизниса. За десет породица обезбеђен је грађевински материјал, у вредности од по 4000 еура, који ће искористити за преуређење својих домова.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops