A- A A+

Нове куће, грађевински материјал и средства за покретање бизниса, за повратнике и интерно расељена лица

У току је реализација пројекта "Нови Пазар за боље услове живота интерно расељених лица и повратника по Споразуму о реадмисији" који град реализује у партнерству са Муслиманским хуманитарним друштвом "Мерхамет", а уз подршку Делегације Европске уније и Комесаријата за избеглице Републике Србије.

"Пројекат се састоји из три врсте грантова: грантове за куће, грантове за грађевински материјал и за економско оснаживање. Данас почиње изградња прве куће у Селаковцу, а изградићемо укупно 8 стамбених јединица. Услови су били: парцела у власништву, да по регулационом плану за парцелу може бити издата грађевинска дозвола и да има приступ инфраструктурној мрежи - електромрежи, водоводној и канализационој мрежи, у циљу добијања употребне дозволе. Строге пропозиције Европске уније је требало испоштовати, у чему је 8 кандидата успело. За разлику од 33 куће у ромском насељу Блажево, које су по пројекту у власништву Града, код овог пројекта власници кућа су наши суграђани, који су и власници парцела на којима се куће граде", рекао је члан Градског већа Града Новог Пазара, и координатор пројекта Февзија Мурић.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац је, обилазећи радове у Селаковцу, изразио задовољство да Град може да помогне интерно расељеним и породицама повратника. "Драго нам је кад вратимо осмех на лице најмлађим члановима оних породица којима је подршка драгоцена. Породица коју смо данас посетили има шесторо деце и сви они ће се, за око месец ипо дана, уселити у свој нови, функционално и модерно уређен дом. Жеља нам је да деци обезбедимо најбоље услове за живот и одрастање", казао је градоначелник Бишевац.

"Важан нам је сваки наш суграђанин. Посебно се трудимо да створимо услове за живот и рад младих, како би овде градили своју будућност. Само кроз овај пројекат, четрнаест кандидата добило је средства од по 1500 еура за покретање сопственог бизниса. За десет породица обезбеђен је грађевински материјал, у вредности од по 4000 еура, који ће искористити за преуређење својих домова", подсетио је градоначелник Нихат Бишевац.

Фото галерија


Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops