A- A A+

У току опремање специјалне Цовид болнице, објекат ускоро спреман за пријем пацијената

Припреме за формирање Цовид болнице у Новом Пазару теку планираном динамиком. Према речима директора Дома здравља, др Ервина Ћоровића веома се активно ради на опремању простора Медицинске школе која ће, док траје епидемија, бити коришћена као специјална болница.

" Реч је о болници у којој ће бити смештени оболели са лакшом клиничком сликом. Школа на нашу срећу има одличне предуслове да постане привремена болница. У току је убацивање кревета, имаћемо овде довољан број помоћних просторија и просторија за хигијенске услове. Очекујемо да болница за пар дана буде спрема за пријем пацијената", рекао је др Ервин Ћоровић. Капацитет привремене болнице је, за почетак 150 кревета, а простор пружа могућност да се тај број повећа.

Директор Дома здравља објаснио је да ће, када болница почне са радом, сви пацијенти који се тренутно налазе на Сајму у Београду, бити враћени у Нови Пазар. "О томе већ разговарамо и обезбедићемо све потребне услове за те пацијенте. Здравствени систем је од јуче, када је стигла помоћ Владе, знатно спремнији и за пријем пацијената са израженијим симптомима. Општа болница и Дом здравља, са пријемом респирстора и донацијом опреме, свакако смо спремни за лечење свих којима је медицинска помоћ потребна", поручио је директор Дома здравља др Ервин Ћоровић, изражавајући уверавање да ће све бити добро организовано и када је реч о броју ангажованих здравствених радника.

Члан Градског штаба за ванредне ситуације и координатор опремања специјалне болнице Неџад Еминовић истакао је да је много људи максимално ангажовано како би се радови што пре провели крају, и да су након одобрења од Министарства просвете, створени предуслови. "Није једноставно опремити овакав објекат. Предвидели смо одвојене спаваоне, одвојене санитарне чворове за жене и мушкарце, а биће обезбеђен и месџид за обављање намаза. Озбиљан део је и опремање ординација, али се надамо да ћемо све радове привести крају у току дана. У техничком смислу не недостаје ништа, обезбеђене су наткасне, кревети, излазе нам у сусрет привредници и Комесаријат за избеглице. Уз подршку фирме "Менус", све ће бити чисто и дезинфиковано", рекао је Еминовић, истичући да се у акцију опремања спрецијалне болнице од самог почетка укључило много људи који желе да помогну.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops