A- A A+

Потврђен први случај оболелог од корона вируса у Новом Пазару

Директор Завода за јавно здравље др Шефадил Спахић саопштио је на седници Градског штаба за ванредне ситуације да је потврђен први случај оболелог од вируса Covid 19 у Новом Пазару. У питању је педесетосмогодишњи мушкарац који је јутрос транспортован у Клиничко болнички центар у Крагујевцу. Спахић је је казао да је епидемиолошка ситуација сада нарушена, али да је и даље под пуном контролом.

Од момента када је потврђен први случај оболелог са територије Новог Пазара, Завод за јавно здравље предузео је све потребне мере – рекао је директор Завода др Шефадил Спахић. У сарадњи са Полицијском управом из контаката је идентификовано 21 лице, којима је изречена мера појачаног епидемиолошког надзора, а једанаесторо најближих контаката оболелог је узорковано. Резултати се очекују сутра – казао је Спахић.

”Од синоћ од 19 часова, када нас је Ветеринарски институт у Краљеву, који је тренутно референтна лабораторија за наш завод, обавестио да има један позитиван случај у Новом Пазару, ЗЗЈЗ интензивно ради. Ми смо ту особу већ хоспитализовали. Од пре два дана оболели је на Инфективном одељењу, а данас је пребачен у Клинику за инфективне болести у Крагујевцу. Нас сада интересују контакти. Ми смо синоћ и у току дана идентификовали све контакте првог реда где спадају породица, посао и особе које дуже од два сата бораве са том особом”, казао је Спахић.

Спахић је рекао да је осим идентификације контаката, извршена дезинфекција објеката у којима је боравио оболели, те да се истражују и контакти у здравственим установама.

”Уколико се испостави да није испоштована процедура, и здравственим радницима ће бити изречена мера изолације”, навео је доктор Спахић.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац је рекао да ће сви капацитети Градске управе бити усмерени на активности ка сузбијању ширења епидемије.

”Град чини све како бисмо се припремили за новонасталу ситуацију. Потврђен је први случај заразе корона вирусом у Новом Пазару и сгурно да има разлога за забринутост, али не и за панику”, казао је Бишевац. Он је позвао грађане да не излазе из својих домова без преке потребе, да поштују све мере владе и Министарства здравља, да покажу солидарност и одговорност.  Такође, градоначелник Бишевац је позвао грађане да се уздрже од дељења непроверених информација на својим личним профилима на друштвеним мрежама, везаних за број и стање оболелих од корона вируса.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA