A- A A+

Нема случајева оболелих, останак у кући најбољи начин са се људи заштите

У Новом Пазару нема регистрованих случајева заражених вирусом ЦОВИД19, саопштено је данас. Тиме је, према речима директора Завода за јавно здравље и члана Штаба за ванредне ситуације др Шедафила Спахића, Нови Пазар додатно добио на времену.
"Ми као превентива дали смо шансу Дому здравља и Општој болници да се додатно припреме за масовно тестирање које следи. Најкасније до понедељка, оспособићемо 40 медицинских техничара и сестара да правилно узоркују случајеве - узимају брисеве грла и носа које шаљемо на анализу", истакао је директор ЗЗЈЗ, др Шефадил Спахић. Он је демантовао наводе појединих портала који су јуче објавили вест да је једно заражено лице из Новог Пазара. "Имали смо ситуацију да се на сајту Министарства здравља појавио тај податак. Реч је о томе да се Завод водио логиком да нема територијалне одговорности већ смо примат дали здравственом стању сваког појединца и зато узорковали материјал узет од пацијента из Рашке. Тај је узорак, показало се, био позитиван. По аутоматизму је на сајту Министарства објављен податак да је реч о лицу из Новог Пазара, јер је узорак послао наш Завод", појаснио је др Спахић истичући и да је тај пацијент доброг здравственог стања.

"Без обзира на све, ми ћемо као Завод наставити да пружамо помоћ и подршку суседним градовима и општинама, како смо чинили и до сада. И ако се даљим тестирањем успостави да у Новом Пазару има случајева оболелих, Нови Пазар је, по речима др Спахића, у много бољој позицији него на самом почетку. "Имали смо времена да се, колико је било могуће припремимо за евентуалну појаву оболелих. Пре двадесет дана није било заштитних маски, одела и дезинфекционих средстава. Нисмо имали одређену узолациону јединицу, били смо на почетку. Да се тада појавио први случај, све би било компликованије", истакао је др Спахић, апелујући, по ко зна који пут на све грађане Новог Пазара.

" Грађани морају да схвате да је ова ситуација општа ствар у којој је ипак, најважнија лична одговорност. Морамо бити свесни да ако свако од нас заштити себе и своје здравље, заштитите и здравље најближих, а онда и својих пријатеља и свих људи око себе. Молим вас најискреније да из својих домова излазите само у случају нужне потребе. Имајмо у виду да су сви контакти које остварујемо са људима, потенцијал за ширење болести. Чињеница је да од 100 оболелих половина има клиничку слику, а десет мора да иде на респиратор. Једини начин да се такав сценарио избегне јесте да људи остану код куће, што уз максималну посвећеност хигијени спашава главу", казао је директор ЗЗЈЗ др Шефадил Спахић.

Из Градског штаба за ванредне ситуације Новог Пазара упозоравају грађане да ће свако непоштовање мера Владе и препорука Штаба бити санкционисано. Од сутра ће, како је речено, бити појачана контрола излетишта и спортско - рекреативних терена на којим су окупљања најстрожије забрањена.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops